Sicilijanska specialiteta, imenovana pasta Norma, je preprost recept za okusno jed z vonjem po Mediteranu, ki bo navdušila ljubitelje te izvrstne in zdrave zelenjave.
Sestavine
- 400 g dolgih jajčevcev
- pest grobe soli
- 500 g kratkih testenin
- 1 kg mesnatih paradižnikov – pelatov
- 200 g slane rikote
- 2 stroka česna
- 1 šopek sveže bazilike
- 3 žlice oljčnega olja
- olje za cvrtje
- sol in poper po okusu
Postopek
1Jajčevce operemo in narežemo na centimeter debele kolute. Razporedimo jih na rešetko in potresemo z grobo soljo. Pustimo, da se pri sobni temperaturi odcejajo 30 minut, tako bodo izgubili odvečno vodo in grenkobo.
2Medtem pripravimo omako. Paradižnike olupimo tako, da jih za nekaj minut potopimo v vrelo vodo. Olupljene narežemo in zmeljemo v mešalniku. Česen olupimo in stisnemo z žlico. V večji ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo česen. Ko ta malo porjavi, ga zalijemo s paradižnikovo omako. Na nizki temperaturi kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Vmes jo posolimo in popopramo in večkrat premešamo.
3Jajčevce oplaknemo pod tekočo vodo in osušimo. V ponvi segrejemo olje za cvrtje. Na njem v več rundah pocvremo jajčevce. Nekaj minut na vsaki strani, da se lepo zlato-rjavo obarvajo. Odlagamo jih na papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno olje.
4V veliko slane vode skuhamo testenine al dente. Kuhane odcedimo in primešamo k paradižnikovi omaki. V ponev dodamo še ocvrte jajčevce, dobro premešamo in pustimo na štedilniku še minutko ali dve, da se okusi lepo prepojijo.
5Testenine razporedimo na krožnike, potresemo z naribano slano rikoto in svežo baziliko.