Špageti po milansko, imenovani tudi Ossobuco alla Milanese, so se povzpeli v pravo italijansko ikono. Milano, prestolnica mode, umetnosti in okusne kulinarike, je domovina te jedi, ki že stoletja razvaja gurmane z nežnostjo telečjega mesa in aromatično omako.
Naj bodo vaše kuharske poteze polne strasti in okusa in naj bo Ossobuco alla Milanese del vašega kulinaričnega raziskovanja.
Sestavine za špagete po milansko
- 4 kosi ossobuca (telečji zrezki s kostjo)
- 1/2 skodelice moke za paniranje
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 čebula, fino nasekljana
- 2 korenčka, olupljena in narezana na majhne kocke
- 2 stebla zelene, narezane na majhne kocke
- 4 stroki česna, nasekljani
- 1 skodelica paradižnikove omake (ali pelatov)
- 1 skodelica belega vina
- 2 skodelici goveje jušne osnove
- ščepec žafrana (po želji)
- sol in poper po okusu
- naribana lupina 1 limone
- 2 žlici sesekljane peteršilja (za posip)
- 400 g špagetov (kuhanih al dente)
Postopek
1 Telečje zrezke – ossobuco povaljajte v moki, da ga enakomerno obložite.
2 V velikem loncu segrejte olivno olje. Pražite telečje zreke – ossobuco na srednje močnem ognju, dokler ni lepo zapečeno na obeh straneh. Odstranite iz lonca in postavite na stran.
3 V istem loncu dodajte nasekljano čebulo, korenje, zeleno in česen. Pražite, dokler se zelenjava ne zmehča.
4 V lonec dodajte paradižnikovo omako, belo vino, govejo jušno osnovo in žafran. Dobro premešajte.
5 V lonec vrnite prej popečene telečje zrezke – ossobuco. Posolite in poprajte po okusu. Zmanjšajte temperaturo in pokrito kuhajte 1,5 do 2 uri ali dokler meso ne postane mehko.
6 Medtem kuhajte špagete al dente v slani vodi, nato odcedite.
7 Pred koncem kuhanja telečjih zrezkov – ossobuca dodajte naribano limonino lupino. Na koncu primešajte kuhane špagete, da se prepojijo z okusi.
8 Telečje zrezke – ossobuco postrezite na krožniku, potresenem s sesekljanim peteršiljem. Po želji ga lahko tudi postrežete s kremastim krompirjevim pirejem ali polento.
Uživajte v tej bogati in okusni različici Ossobuco alla Milanese s špageti!
Buon appetito!