Ko nam zadišijo sadeži morja, je trenutek za takšno rižoto.
Sestavine
- 400 g očiščenih vongol in klapavic (nekaj jih pustimo v lupini za okras)
- 300 g lignjev (kalamarov)
- 250 g očiščenih repkov rakov kozic
- 150 g korenčka
- 1 steblo zelene
- 1/2 čebule
- 1 l jušne osnove
- 200 ml belega vina
- 2 stroka česna
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- oljčno olje, sol, poper
Postopek
1Korenček narežemo na drobno, prav tako čebulo, solimo in ju prepražimo na oljčnem olju. Naj se korenček malo zmehča.
2Dodamo stisnjen česen in narezane lignje ter pražimo na srednje ognju nekaj minut. Dodamo še riž in še malo pražimo, da riž postekleni. Riž solimo, premešamo in prilijemo belo vino. Povečamo ogenj in še naprej pražimo, dokler vino ne izpari. Sedaj riž zalivamo z jušno osnovo, zajemalko po zajemalko.
3Po 15 minutah dodamo očiščene morske sadeže, na drobno nasekljano zeleno ter še naprej kakšnih 5 minut mešamo in zalivamo z jušno osnovo.
4Ko je rižota kuhana, jo začinimo s poprom, dodamo sesekljani peteršilj, malo oljčnega olja, premešamo, pokrijemo in rižoto pustimo nekaj minut, da počiva. Postrežemo.