Preprosta za pripravo in zelo okusna rižota z jurčki je klasika predvsem italijanske kuhinje. Če nimamo svežih jurčkov, uporabimo posušene, vendar jih moramo prej pol ure namakati v vodi, ki jo nato seveda tudi uporabimo. Sestavin je dovolj za štiri osebe.
Sestavine
- 400 g riža za rižote
- 200 g suhih klobas
- 400 g svežih jurčkov
- 2 manjši čebuli
- 2 dl belega vina
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica masla
- 1 večji šopek peteršilja
- 40 g na lističe narezanega parmezana
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper po okusu
Postopek
1Jurčke očistimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo eno žlico olja in na njem pocvremo nalistane jurčke. Takoj, ko začnejo rjaveti, jih zalijemo z decilitrom belega vina, dušimo 3 minute, da povre ves alkohol, potresemo z nasekljanim peteršiljem, poberemo iz ponve in shranimo na toplem.
2V isto ponev dodamo še eno žlico olja in nasekljano čebulo, malo jo posolimo in cvremo 3 minute, da postekleni. Dodamo na kolobarje narezano in olupljeno klobaso ( če ta razpada, je ne lupimo), dušimo še nekaj minut, nato v ponev stresemo riž. Cvremo, dokler riž ne postekleni, nakar zalijemo s preostalim belim vinom. Na močnem ognju mešamo toliko časa, da vino izhlapi, zatem pa prilijemo eno zajemalko juhe.
3Premešamo in takoj, ko se tekočina vpije, dodamo v ponev gobe in drugo zajemalko juhe. Mešamo in vsakič, ko riž tekočino vpije, dodajamo novo eno zajemalko juhe. To počnemo, dokler ni riž kuhan, kar traja približno 18 minut.
4Odstavimo z ognja, vmešamo eno žlico masla in na lističe narezan parmezan, premešamo, pokrijemo za 3 minute in postrežemo. Na rižoto lahko dodamo nekaj koščkov pekočega feferona.