Rižota z jurčki in klobaso

Znam svetuje

Preprosta za pripravo in zelo okusna rižota z jurčki je klasika predvsem italijanske kuhinje. Če nimamo svežih jurčkov, uporabimo posušene, vendar jih moramo prej pol ure namakati v vodi, ki jo nato seveda tudi uporabimo. Sestavin je dovolj za štiri osebe.

Sestavine

  • 400 g riža za rižote
  • 200 g suhih klobas
  • 400 g svežih jurčkov
  • 2 manjši čebuli
  • 2 dl belega vina
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica masla
  • 1 večji šopek peteršilja
  • 40 g na lističe narezanega parmezana
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol in poper po okusu

Postopek

1Jurčke očistimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo eno žlico olja in na njem pocvremo nalistane jurčke. Takoj, ko začnejo rjaveti, jih zalijemo z decilitrom belega vina, dušimo 3 minute, da povre ves alkohol, potresemo z nasekljanim peteršiljem, poberemo iz ponve  in shranimo na toplem.

2V isto ponev dodamo še eno žlico olja in nasekljano čebulo, malo jo posolimo in cvremo 3 minute, da postekleni. Dodamo na kolobarje narezano in olupljeno klobaso ( če ta razpada, je ne lupimo), dušimo še nekaj minut, nato v ponev stresemo riž. Cvremo, dokler riž ne postekleni, nakar zalijemo s preostalim belim vinom. Na močnem ognju mešamo toliko časa, da vino izhlapi, zatem pa prilijemo eno zajemalko juhe.

3Premešamo in takoj, ko se tekočina vpije, dodamo v ponev gobe in drugo zajemalko juhe. Mešamo in vsakič, ko riž tekočino vpije, dodajamo novo eno zajemalko juhe. To počnemo, dokler ni riž kuhan, kar traja približno 18 minut.

4Odstavimo z ognja, vmešamo eno žlico masla in na lističe narezan parmezan, premešamo, pokrijemo za 3 minute in postrežemo. Na rižoto lahko dodamo nekaj koščkov pekočega feferona.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite