Svinjski kotleti na žaru

Znam svetuje

Vsak pravi ljubitelj mesa obožuje kotlete na žaru, če so seveda mehki, sočni in dobro pečeni. Kako do tega priti je pa več različnih načinov, mi vam ponujamo tega, preverjeno dobrega.

Najpomembnejša je seveda izbira mesa. Vedno izberemo kotlete iz sredinskega dela, da niso premastni, pa tudi presuhi ne. Debeli naj bodo vsaj 2 cm, še bolje 2,5 cm.

Sestavine za svinjske kotlete na žaru

  • 4 svinjski kotleti
  • 3 litre hladne vode
  • 40 g grobo mlete morske soli
  • 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra
  • dišave za slanico (neobvezno) tanko narezan olupek neškropljene limone ali 4 zdrobljeni stoki česna ali šopek svežih zelišč ali 2 lovorova lista

Postopek

1Sol raztopimo v vodi in, če želimo, v slanico dodamo še kakšno začimbo. Zakaj je pomembno, da kotlete pred žarom namočimo. S tem naredimo dve stvari. Meso ostane sočno in na ta način ga enakomerno začinimo. V slanici pustimo meso od pol ure pa do največ dve uri.

2Žar močno segrejemo. Kotlete osušimo s papirnato brisačo, natremo z mletim poprom in postavimo na sredino žara. Pečemo tri minute, obrnemo in pečemo še na drugi strani tri minute. Nato jih prestavimo bolj na rob žara, na srednjo toploto in pečemo še 4-7 minut, odvisno od debeline kotletov. Tako bomo dobili na zunanji strani lepo zapečeno skorjico znotraj pa sočno meso.

3Preden jih postrežemo, jih pustimo počivati pet minut, da se sokovi mesu prerazporedijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite