Rižota z gobami je hitro pripravljen obrok, a tudi kulinarična simfonija okusov, ki združuje nežnost riža z intenzivnim karakterjem gob. Začnemo z izborom gob, ki smo jih posušili, pa naj bodo to jurčki, lisičke ali šampinjoni. Namočene in odcejene gobe narežemo, da bodo enakomerno prepojile rižoto s svojim edinstvenim okusom. V vroči ponvi stopimo maslo ter dodamo sesekljan česen in šalotko. Ko začutimo aromo česna in šalotke, dodamo narezane gobe ter jih pražimo, da se rahlo zapečejo in sprostijo svoje okuse.
Nato dodamo arborio riž, ki je idealen za rižote, saj vpija tekočino in ustvarja kremasto teksturo. Riž pražimo, da postane rahlo prozoren, nato pa ga zalijemo s suhim belim vinom. Pustimo, da se vino absorbira, nato nadaljujemo s postopnim dodajanjem zelenjavne jušne osnove. Med kuhanjem ves čas mešamo, da riž sprosti škrob in ustvari gosto in kremasto rižoto.
Ko je rižota skoraj kuhana, dodamo še nekaj sveže nasekljanega peteršilja, naribanega parmezana in malo masla za dodaten kremast okus. Na koncu jed začinimo s soljo in poprom ter nežno premešamo.
Sestavine za rižoto z gobami
- 25 g suhih gob
- 175 g svežih gob
- sok 1/2 limone
- 75 g masla
- 2 žlici peteršilja
- 900 ml zelenjavne osnove ali vode
- 30 ml oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 1 šalotka
- 275 g riža
- 120 ml suhega belega vina
- 3 žlice naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
1Suhe gobe damo v skledico in jih prelijemo s 350 ml vroče vode. Namakamo jih vsaj 40 minut. Gobe nato odcedimo, vodo pa prihranimo. Prelijemo jo skozi sito in papirnato brisačo.
2Sveže gobe obrišemo z vlažnim prtičkom in jih zrežemo. Stresemo jih v skledo in premešamo z limoninim sokom.
3V veliki kozici segrejemo 1/3 masla, dodamo sveže gobe, premešamo in pražimo, da začnejo gobe postajati rjave. Primešamo še drobno narezan peteršilj, pražimo še 30 sekund in preložimo v skledo.
4V kozico nalijemo osnovo in vodo od namočenih gob ter segrevamo skoraj do vretja.
5V kozici, kjer smo dušili gobe, segrejemo 2/3 masla in oljčno olje. Dodamo čebulo in pražimo, da se zmehča. Dodamo riž in mešamo 2 minuti. Dodamo namočene in prepražene gobe ter dobro premešamo. Prilijemo vino in dušimo, da tekočina malo izpari. Prilijemo majhno zajemalko osnove. Med občasnim mešanjem dušimo riž, da vpije vso tekočino. Sproti prilivamo osnovo. Posolimo in popopramo. Skuhamo riž do konca.
6Kozico odstavimo, primešamo še ostalo maslo in parmezan. Rižota naj počiva vsaj 4 minute. Potresemo s svežim peteršiljem.