Kremna in okusna rižota z divjimi šparglji je odlična spomladanska jed. Škoda, da šparglji ne rastejo kar vse leto.
Sestavine za rižoto z divjimi šparglji
- 300 g riža
- 300 g divjih špargljev
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 50 g parmezana
- 20 g masla
- sol
- poper
- oljčno olje
Postopek
1Špargljem odlomimo vršičke in jih damo na stran. Preostalo steblo lomimo na 2 do 3 centimetre dolge koščke vse do olesenelega dela.
2Iz olesenelih delov naredimo osnovo, s katero bomo zalivali rižoto. Damo jih v manjši lonec, zalijemo z vodo, solimo in kuhamo na zmernem ognju, dokler je ne bomo potrebovali. Lahko uporabimo polovico vode in polovico juhe (ali malo jušne kocke).
3Čebulo drobno nasekljamo, damo v večjo ponev, solimo in popražimo, da se razpusti.
4Česen olupimo in stisnemo na čebulo, premešamo in popražimo toliko, da česen zadiši. Dodamo stebla špargljev in pražimo 5 minut, nato dodamo še riž in pražimo toliko časa, da riž postekleni. Približno pet minut.
5Zalijemo z osnovo iz špargljev toliko, da je riž pokrit ter solimo in popramo po okusu. Dobro premešamo.
6Rižoto večkrat premešamo in zalivamo z osnovo, vsakič eno zajemalko. Po 10 do 15 minutah (odvisno od riža) dodamo še glavice špargljev in kuhamo še približno 5 minut.
7Rižoto odstavimo, ji vmešamo maslo in parmezan, pokrijemo in pustimo pet minut, nato postrežemo.