Kremna, okusna rižota z gobami in piščančjim mesom. Namesto šampinjonov lahko uporabimo, na primer, jurčke in jed bo še okusnejša.
Sestavine
- 1/2 piščančjih prsi
- 160 g riža
- pest zmrznjenega graha
- 250 g šampinjonov
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- svež peteršilj, majaron, bazilika in timijan
- 50 g sveže naribanega parmezana
- oljčno olje
- 10 g masla
- sol in poper
Postopek
1Piščančje prsi operemo, osušimo s papirnato brisačo in narežemo na tanjše zrezke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Šampinjone očistimo in narežemo.
2V ponvi, v kateri smo segreli malo oljčnega olja, popečemo piščanca, ki ga malo posolimo. Pečenega piščanca prestavimo na krožnik in pokrijemo, da se ne ohladi preveč.
3V isto ponev damo čebulo, jo malo posolimo in pražimo nekaj minut, da se zmehča, dodamo česen in prepražimo toliko, da zadiši. K česnu in čebuli stresemo šampinjone, jih par minutk pražimo, nato dodamo še riž, grah in polovico vseh svežih nasekljanih začimb. Prepražimo in zalijemo z vodo ali še bolje z jušno osnovo, toliko da je riž prekrit. Solimo in popramo po okusu.
4Kuhamo in vmes večkrat premešamo ter po potrebi dodajamo tekočino. Par minut pred koncem (rižoto kuhamo približno 18 minut) piščanca narežemo na trakce in ga vrnemo v rižoto. Ko je riž kuhan, ga odstavimo in vmešamo košček masla, preostala zelišča ter parmezan. Pustimo, da pet minut počiva in postrežemo.