Piščančja rižota po svojem izvoru načeloma prihaja iz Italije. Je kremna in okusna, da bo res dobra, pa je priporočljivo, da uporabimo kvalitetno, domače meso. Piščančje meso je bogat vir beljakovin in aminokislin, ki so gradniki beljakovin ter številne druge hranilne snovi.
100 gramov piščančjega prsi ima približno 31 gramov beljakovin, 1 gram maščob in skoraj nobenih ogljikovih hidratov. Piščančje meso je tudi vir B kompleksa, kot so vitamin B3 (niacin), vitamin B6 (piridoksin) in vitamin B12. Vsebuje tudi vitamin A, vitamin D, vitamin E in vitamin K.
V piščančjem mesu so še minerali, kot so železo, cink, selen in fosfor ter majhne količine magnezija, kalija in natrija.
Sestavine za piščančjo rižoto
- 500 g piščančjega mesa (bedra, prsa, krače)
- 3 žlice olja
- 1 čebula
- 300 g riža
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 1/2 rdeče paprike
- jušna kocka
- žlica peteršilja
- sol
- riban trdi sir
Postopek
1Iz mesa odstranimo kosti in meso narežemo na manjše kose.
2Na olju prepražimo sesekljano čebulo in jo posolimo. Ko postekleni, dodamo meso, na majhne koščke narezano papriko in korenček ter dušimo približno 10 minut. Dodamo opran in odcejen riž ter ga pražimo, da postekleni. Dodamo še strt česen. Prilijemo liter vroče juhe (lahko jo pripravimo iz odstranjenih kosti) in jušno kocko.
3Pokrito dušimo na majhnem ognju približno 20 minut. Rižote ne mešamo. Kuhano rižoto potresemo z ribanim trdim sirom, kot je parmezan.