Mac and cheese je znamenita ameriška pašta, ki jo obožujejo predvsem otroci. Največkrat jo pripravljamo v pečici.
Sestavine
- 320 g testenin – makaronov
- 30 g moke
- 30 g masla
- 500 ml mleka
- 260 g naribanega sira cheddar ali gauda
- ščepec muškatnega oreščka
- 1/4 žličke popra
- sol po okusu
- 1 žlička masla za pekač
Postopek
1V večjem loncu zavremo vodo (na 100 g testenin – 1 liter vode in 1/4 žličke soli), jo posolimo in v njej skuhamo testenine po navodilih z embalaže.
2Pečico segrejemo na 200°C.
3Medtem pripravimo omako. Maslo stopimo, dodamo moko in premešamo, da se napoji z maslom ter še naprej mešamo približno 2 minuti. Postopoma zalivamo z mlekom in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zgosti. Vmes solimo, popopramo in dodamo muškatni orešček.
4Odstranimo z ognja, vmešamo polovico naribanega sira in kuhane testenine.
5Pekač namastimo z maslom in vanj razporedimo testenine. Po vrhu potresemo še preostali nariban sir.
6Pečemo 20 minut, da se lepo zlato-rumeno zapeče. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut, nato postrežemo.