Hitra rižota z bučo

Znam svetuje

Preprosta, hitra rižota, ki je eden najokusnejših načinov, kako uporabiti buče.

Sestavine

  • 1,5 litra jušne osnove
  • 350 g olupljenih in narezanih buč
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 300 g riža za rižote
  • 1,5 dcl belega vina
  • sol, poper, muškatni orešček, žajbelj

Postopek

1Če nimamo jušne osnove, naredite hitro juho. Zavrite 1,5 litra vode in vanjo dajte 2 žlici naravne vegete. Naj se nekaj minut kuha, zatem lonec dajte na stran. Tekočino boste potrebovali za zalivanje rižote.

2Segrejte lonec, v katerem boste pripravili bučo. V vročega dajte oljčno olje ter na koščke narezano bučo. Pokrijte in zmanjšajte ogenj. Čez 15 minut dvignite pokrovko – buča bo verjetno že mehka in podobna pireju. Odstavite z ognja.

3Sesekljajte čebulo in česen. Najprej prepražite čebulo, nekoliko jo posolite, mešajte in pražite, dokler ne bo mehka. Dodajte česen. Ko zadiši, sledi še riž. Mešajte ga, da se nekoliko navzame okusov in postane steklenast. Dodajte vino, povečajte ogenj in ko vino izpari, ogenj zmanjšajte in začnite rižoto zalivati z jušno osnovo.

4Ne zalijte je naenkrat z vso tekočino, pač pa jo dodajajte po zajemalkah. To počnite, dokler rižota ni kuhana.

5Na koncu vmešajte pripravljene koščke buče. Posolite, popoprajte, dodajte žlico masla, da bi rižota še bolj kremasta. Pokrijte jo s pokrovko, naj še počiva in se umiri.

6Pripravljeno rižoto lahko pokapljate z nekaj dobrega bučnega olja, prepraženo slanino, naribanim parmezanom, listki svežega žajblja …

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite