Gratinirane testenine s tuno so priljubljena in enostavna jed, ki jo lahko pripravimo v samo nekaj korakih. Testenine so pogosto glavna sestavina obroka, a v kombinaciji s tuno in omako z zlato rjavimi krušnimi drobtinami se spremenijo v pravo kulinarično doživetje. Tunino bogastvo okusov in hranilnih snovi ter sira, ki se topi v okusni omaki, doda testeninam edinstveno teksturo in okus. Gratinirane testenine s tuno so odlična izbira za hitro kosilo ali večerjo, ki bo navdušila vse člane družine.
Sestavine za gratinirane testenine s tuno
- 500 g testenin (npr. penne)
- 2 konzervi tune v oljčnem olju
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 2 skodelici mleka
- 1/2 skodelice naribanega parmezana
- 1/2 skodelice naribanega cheddarskega sira
- sol in poper po okusu
- 1/2 skodelice krušnih drobtin
Postopek
1Kuhajte testenine v osoljeni vodi, dokler ne postanejo al dente. Nato jih odcedite in prelijte s hladno vodo, da preprečite, da bi se testenine preveč kuhale.
2V ponvi segrejte maslo in dodajte moko. Mešajte, dokler se ne zgosti.
3Postopoma dodajajte mleko in mešajte, dokler ne dobite gladke omake.
4Dodajte naribani parmezan in cheddarski sir ter mešajte, dokler se sir ne stopi.
5Odcedite tuno in jo dodajte omaki. Mešajte, dokler se tuna enakomerno ne porazdeli po omaki.
6Prelijte testenine z omako in premešajte, da se testenine enakomerno prekrijejo z omako.
7Nalijte testenine in omako v pekač, ki ste ga predhodno namastili z maslom.
8Zmešajte krušne drobtine z malo olivnega olja in jih potresite po testeninah.
9Pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 20-25 minut, dokler se testenine ne zapečejo in krušne drobtine ne postanejo zlato rjave.