Gobova rižota z grahom

Znam svetuje

Gobova rižota z grahom združuje kremasto teksturo rižote s polnim okusom gob in svežino graha. Kombinacija gob in graha v jedi prinaša številne prednosti, zaradi katerih je ta kombinacija priljubljena v kuhinji.

Gobe imajo značilen, bogat okus, ki se odlično dopolnjuje s sladkim in svežim okusom graha.

Gobe so pogosto mesnate in imajo polno teksturo, medtem ko je grah nežen in hrustljav. Skupaj ponujata prijetno raznolikost teksture, ki popestri vsak grižljaj.

Gobe so dober vir beljakovin, medtem ko grah vsebuje vlaknine in vitamine. Kombinacija obeh sestavin v jedi dopolnjuje hranilno vrednost. Gobe in grah imata različne barve, kar naredi naš krožnik pisan in raznolik.

Gobe in grah sta sezonski sestavini, zato lahko njuno kombinacijo izkoristite v obdobjih, ko sta obe sestavini na voljo sveži in tako najbolj okusni.

Sestavine za gobovo rižoto z grahom

  • 400 g riža, ki se ne razkuha – arborio
  • 300 g svežih gob (predlagamo jurčke)
  • 200 g svežega graha
  • 2 šalotki
  • 2 stroka nasekljanega česna
  • 1 dl suhega belega vina
  • 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici masla
  • 40 g sveže naribanega parmezana
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • poper

Postopek

1Jurčke (ali druge gobe) očistimo ostankov zemlje, najlažje to naredimo z vlažno krpo. Narežemo jih na tanjše rezine.

2V večji ponvi segrejemo eno žlico olja in eno žlico masla. Dodamo nasekljano šalotko, jo malo posolimo in pražimo 5-7 minut, da postekleni. Dodamo še nasekljan česen in pažimo minutko ali dve, da zadiši.

3V ponev stresemo še narezane gobe in dušimo toliko časa, da tekočina, ki so jo spustile, skoraj popolnoma ne izhlapi.

4Dodamo še riž in ga pražimo nekaj minut, da postekleni. Zalijemo z belim vinom.

5Na močnem ognju mešamo toliko časa, da vino izhlapi, nato prilijemo eno zajemalko juhe, posolimo in popopramo. Če želimo lahko dodamo tudi kakšne začimbe, recimo timijan ali peteršilj.

6Premešamo in takoj, ko se tekočina vpije, zalijemo z drugo zajemalko juhe in rižoti dodamo še grah.

7Mešamo in vsakič, ko se tekočina absorbira, dodajamo po eno zajemalko juhe. Postopek ponavljamo, dokler riž ni kuhan, približno 18-20 minut.

8Odstavimo z ognja, vmešamo eno žlico masla in polovico naribanega parmezana,  premešamo in pokrijemo za 3 minute. Preden postrežemo, potresemo s preostalim, sveže naribanim parmezanom.  

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite