Tipična italijanska velikonočna sladica je seveda njihova »colomba«. Mehko in dišeče kvašeno pecivo je simbol miru in ljubezni ter ne sme manjkati na praznično okrašeni mizi za velikonočni zajtrk.
Sestavine za velikonočnega golobčka – colomba
- 60 g kvasa
- 0,6 dl mlačnega mleka
- 700 g mehke bele moke
- 150 g sladkorja
- 200 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- 1 rumenjak
- nastrgana lupinica ene neškropljene limone
- ščepec soli
- 150 g kandiranega sadja
Premaz
- 1 beljak
- 20 g mletih mandljev
- 50 g sladkorja v prahu
- nekaj celih mandljev za okras
Postopek
1Kvas nadrobimo v lonček, primešamo mlačno mleko, žličko sladkorja in žličko moke. Pokrijemo in pustimo 15 minut vzhajati.
2V večjo skledo presejemo moko, dodamo vzhajani kvas, sladkor, maslo, jajca in rumenjak, limonino lupinico in sol. Z gnetilnima kavljema zgnetemo gladko testo. Pokrijemo in pustimo vzhajati 2 uri na toplem. Narasti mora na dvojni volumen.
3Kandirano sadje zrežemo na koščke. Pekač obložimo s peki papirjem.
4Zrezano sadje vgnetemo v testo. Delovno površini pomokamo in na njej iz 3/5 testa oblikujemo 22 cm dolg svaljek. Položimo ga na pekač. Iz preostalega testa oblikujemo ovalni hlebček, ga razpolovimo in položimo kot perutnice levo in desno od osrednjega svaljka. Stične robove rahlo zgnetemo skupaj.
5Iz alufolije, ki jo trikrat prepognemo, naredimo 4 cm širok trak, ki ga tesno ovijemo okoli goloba, da se testo ne razleze. Pustimo vzhajati še 30 minut.
6Pripravimo preliv. Mlete mandlje in sladkor v prahu zmešamo. Beljak stepamo pri najvišji hitrosti in postopoma dodajamo mešanico sladkorja in mandljev. Dobiti moramo gosto kremo.
7Pečico ogrejemo na 190 °C. Goloba premažemo s prelivom in prekrijemo s celimi mandlji, ki jih nekoliko vtisnemo v testo.
8Pečemo 12 minut v srednji legi. Nato temperaturo pečice znižamo na 175°C in pečemo še 15 minut.
9Našega goloba ohladimo in ponudimo narezanega na rezine.