Vaniljeve kocke z jagodami – brez peke

Znam svetuje

Vaniljeve kocke so idealna sladica za toplejลกe dni, dobro ohlajene pa so res osveลพilen posladek. Njihova priprava ni zahtevna in nam ne bo vzela veliko ฤasa. V receptu so kocke, prelite z jagodnim ลพelejem, lahko pa sadje poljubno menjamo in uporabimo maline, borovnice, gozdne sadeลพe, kivi …, saj k vaniljevi kremi paลกe vso sadje.

Sestavine za vaniljeve kocke – brez peke

Vaniljeva krema

  • 3 rumenjaki (velikostni razred M)
  • 15 g ลกkroba
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • 200 g sladke smetane za stepanje
  • 250 g mleka
  • 2 ลพliฤki vaniljeve paste ali 1 vaniljev strok
  • 4 listiฤi ลพelatine
  • 250 g sladke smetane za stepanje

Limonina sladkorna raztopina

  • 200 ml vode
  • 30 g limoninega sladkorja oz. po okusu

Jagodni ลพele

  • 150 g zamrznjenih jagod
  • 30 ml vode
  • 1 vaniljev sladkor oz. po okusu
  • 2 listiฤa ลพelatine

Potrebujemo ลกe

  • 28 piลกkotov savoiardi (bebi piลกkoti)

Postopek

Vaniljeva krema

1Mleko, 200 g sladke smetane in vaniljevo pasto (ali vzdolลพ prerezan vaniljev strok) segrejemo do vretja.

2V posodici gladko zmeลกamo rumenjake, sladkor in ลกkrob.

3Vrelo mleko odstavimo (ฤe smo uporabili vaniljev strok, sredico postrgamo, jo dodamo k mleku in strok zavrลพemo); nekaj mleka prilijemo k rumenjakom (tako jih temperiramo), dobro premeลกamo in prilijemo k ostalemu mleku. Na srednji temperaturi s stalnim meลกanjem kuhamo 5 minut, da se krema zgosti.

4Kuhano kremo na dotik pokrijemo s plastiฤno ลพivilsko folijo (tako, da se folija dotika kreme).

5ลฝelatino 5 minut namakamo v hladni vodi, jo med dlanmi oลพamemo in raztopimo v kremi. Kremo dobro premeลกamo, ponovno pokrijemo s folijo in ohladimo do mlaฤnega.

6Medtem ko se krema hladi, srednje ฤvrsto stepemo 250 g sladke smetane in jo damo na hladno.

7Mlaฤno kremo z roฤnim meลกalnikom gladko premeลกamo in ji v dveh korakih z lopatko primeลกamo stepeno smetano.

Sladkorna raztopina

1Vodo s sladkorjem zavremo in ohladimo.

Sestavljanje

1Piลกkote na hitro z obeh strani pomoฤimo v sladkorno raztopino in zloลพimo na dno pekaฤa, velikosti 25 x 17 cm, ali podstavka, na katerega poloลพimo okvir (zloลพimo 2 stolpca s po 6 piลกkotov vodoravno in ob rob 1 piลกkot in pol navpiฤno).

2Piลกkote prelijemo s polovico kreme in povrลกino poravnamo. Postopek ponovimo s ลกe eno plastjo piลกkotov in preostalo polovico kreme.

3Povrลกino poravnamo in pecivo damo v hladilnik, da se krema uฤvrsti.

Jagodni ลพele

1ลฝelatino 5 minut namakamo v hladni vodi.

2Jagode, vodo in sladkor v manjลกi kozici segrejemo do vretja.

3S paliฤnim meลกalnikom jih zmeljemo pire; v pireju stopimo oลพete listiฤe ลพelatine in ga ohladimo do mlaฤnega.

4Mlaฤen jagodni pire prelijemo po ohlajeni kremi in damo v hladilnik, da se strdi.

5Ohlajeno pecivo nareลพemo na kocke in poljubno dekoriramo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite