Vaniljeve kocke so idealna sladica za toplejše dni, dobro ohlajene pa so res osvežilen posladek. Njihova priprava ni zahtevna in nam ne bo vzela veliko časa. V receptu so kocke, prelite z jagodnim želejem, lahko pa sadje poljubno menjamo in uporabimo maline, borovnice, gozdne sadeže, kivi …, saj k vaniljevi kremi paše vso sadje.
Sestavine za vaniljeve kocke – brez peke
Vaniljeva krema
- 3 rumenjaki (velikostni razred M)
- 15 g škroba
- 120 g kristalnega sladkorja
- 200 g sladke smetane za stepanje
- 250 g mleka
- 2 žlički vaniljeve paste ali 1 vaniljev strok
- 4 lističi želatine
- 250 g sladke smetane za stepanje
Limonina sladkorna raztopina
- 200 ml vode
- 30 g limoninega sladkorja oz. po okusu
Jagodni žele
- 150 g zamrznjenih jagod
- 30 ml vode
- 1 vaniljev sladkor oz. po okusu
- 2 lističa želatine
Potrebujemo še
- 28 piškotov savoiardi (bebi piškoti)
Postopek
Vaniljeva krema
1Mleko, 200 g sladke smetane in vaniljevo pasto (ali vzdolž prerezan vaniljev strok) segrejemo do vretja.
2V posodici gladko zmešamo rumenjake, sladkor in škrob.
3Vrelo mleko odstavimo (če smo uporabili vaniljev strok, sredico postrgamo, jo dodamo k mleku in strok zavržemo); nekaj mleka prilijemo k rumenjakom (tako jih temperiramo), dobro premešamo in prilijemo k ostalemu mleku. Na srednji temperaturi s stalnim mešanjem kuhamo 5 minut, da se krema zgosti.
4Kuhano kremo na dotik pokrijemo s plastično živilsko folijo (tako, da se folija dotika kreme).
5Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi, jo med dlanmi ožamemo in raztopimo v kremi. Kremo dobro premešamo, ponovno pokrijemo s folijo in ohladimo do mlačnega.
6Medtem ko se krema hladi, srednje čvrsto stepemo 250 g sladke smetane in jo damo na hladno.
7Mlačno kremo z ročnim mešalnikom gladko premešamo in ji v dveh korakih z lopatko primešamo stepeno smetano.
Sladkorna raztopina
1Vodo s sladkorjem zavremo in ohladimo.
Sestavljanje
1Piškote na hitro z obeh strani pomočimo v sladkorno raztopino in zložimo na dno pekača, velikosti 25 x 17 cm, ali podstavka, na katerega položimo okvir (zložimo 2 stolpca s po 6 piškotov vodoravno in ob rob 1 piškot in pol navpično).
2Piškote prelijemo s polovico kreme in površino poravnamo. Postopek ponovimo s še eno plastjo piškotov in preostalo polovico kreme.
3Površino poravnamo in pecivo damo v hladilnik, da se krema učvrsti.
Jagodni žele
1Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi.
2Jagode, vodo in sladkor v manjši kozici segrejemo do vretja.
3S paličnim mešalnikom jih zmeljemo pire; v pireju stopimo ožete lističe želatine in ga ohladimo do mlačnega.
4Mlačen jagodni pire prelijemo po ohlajeni kremi in damo v hladilnik, da se strdi.
5Ohlajeno pecivo narežemo na kocke in poljubno dekoriramo.