Vaniljeva granola

Znam svetuje

Domača vaniljeva granola, iz katere pripravimo slastne jutranje kosmiče, je preprosta in zdrava jed. S tem receptom boste dobili bomo približno 1 kg vaniljeve granole, ki vam bo uporabna za kar nekaj zajtrkov.

Vaniljeva granola in njen okus

Recept za vaniljevo granolo zagotavlja okusno in hrustljavo mešanico, ki združuje različne teksture in arome. Ovseni in ječmenovi kosmiči prispevajo hrustljavo osnovo, medtem ko mandljevi lističi dodajo hrustljavost in oreščkasto noto.

Suhe sesekljane marelice vnašajo sladkost in nežen okus suhega sadja. Dodatek vaniljevega stroka prinaša bogat vonj in sladek okus vanilje. Med in sončnično olje delujeta kot povezovalca, ki dodata sladkost, svilnatost in pomagata zapečatiti hrustljavo strukturo granole.

Prehranska vrednost recepta

Približna prehranska vrednost na 100 g granole:

  • Energijska vrednost: Približno 400-450 kcal
  • Beljakovine: Približno 8-10 g
  • Maščobe: Približno 18-22 g
    • Nasičene maščobe: Približno 2-3 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 50-60 g
    • Sladkorji: Približno 25-30 g
  • Vlaknine: Približno 8-10 g
  • Natrij: Približno 5-10 mg

Granola je kalorična, vendar tudi hranljiva zaradi ovsenih in ječmenovih kosmičev, mandljevih lističev, suhih marelic in drugih sestavin. Beljakovine in vlaknine v granoli potolažijo občutek lakote in nas hitro nasitijo, medtem ko oreščki in suho sadje prinašajo dodatne hranilne snovi.

Sestavine za vaniljevo granolo

  • 250 g ovsenih kosmičev
  • 250 g ječmenovih kosmičev
  • 125 g mandljevih lističev
  • 60 g otrobov
  • 125 g suhih sesekljanih marelic
  • 1 zdrobljen strok vanilje
  • 125 ml medu
  • 125 ml sončničnega olja

Postopek

1Pečico segrejemo na 180°C.

2Dobro zmešamo kosmiče, otrobe, mandlje in marelice. Iz stroka vanilje odstranimo semena, ki jih zmešamo z medom, oljem in 125 ml vode. S to tekočo zmesjo prelijemo suhe sestavine.

3Maso preložimo v pekač in med pogostim mešanjem pečemo 30 do 45 minut, dokler ni zlato zapečena. Ohladimo.

4Shranimo v kozarec, ki ga neprodušno zapremo, dodamo strok vanilje in pred uporabo pustimo 1 teden, da počiva.

Vaniljeva granola je vsestranska in jo lahko uporabite na različne načine. Tukaj je nekaj idej, kako lahko vključite to okusno granolo v vašo prehrano:

Zajtrk: Postrezite granolo s svežim sadjem in jogurtom ali mlekom za okusen in hranljiv zajtrk.

Topping za smoothie: Posujte granolo po vrhu smoothija za dodaten hrustljav okus in teksturo.

Prigrizek: Uživajte granolo kot samostojen prigrizek med obroki za hitro in hranljivo malico.

Dodajte solati: Uporabite granolo kot hrustljav dodatek solatam za teksturo in dodaten okus.

Sladoledni preliv: Posipajte granolo po vrhu vaniljevega ali sadnega sladoleda za dodaten okus in hrustljavost.

Smoothie: Dodajte granolo v smoothie za več teksture in energije.

Priprava sladic: Uporabite granolo pri pripravi sladic, kot so pite, torte ali druge sladke jedi.

Darilo: Zapakirajte granolo v lepe kozarce in jo podarite kot domače darilo.

Potovanje: Granolo pakirajte v vrečke za prigrizke za energijski obrok med potovanjem ali sprehodom.

Nadomestek za kruh: Granolo uporabite kot zdrav nadomestek za kruh ali kosmiče v zajtrku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite