Klasična italijanska sladica z vaniljo.
Sestavine
- 400 ml smetane
- 40 g sladkorja
- 1 strok vanilje
- 3 liste želatine
Priprava
1Vaniljev strok vzdolžno prerežemo in z nožem izluščimo sredico. Smetano, vaniljevo sredico, vaniljev strok in sladkor damo v skledo, ki jo postavimo v vodno kopel, segrejemo in kuhamo na šibkem ognju ne manj kot 10 minut.
2Želatino namočimo v mrzlo vodo. Lonec odstavimo s štedilnika, odstranimo vaniljev strok in iztisnjeno želatino umešamo v smetano. Lonec znova postavimo na štedilnik in na majhnem ognju med mešanjem raztopimo želatino.
3Desertne skodelice oplaknemo z mrzlo vodo. Napolnimo jih s kuhano smetano in postavimo za par ur v hladilnik, da se jed strdi.
4Panakoto postrežemo tako, da jo zvrnemo na desertne krožnike in poljubno okrasimo.