Puhaste palačinke, ki prihajajo iz dežele vzhajajočega sonca (tam jih imenujejo fuwafuwa pankeki), so izjemno okusne in po sestavinah precej podobne ameriškim palačinkam. So pa nekoliko bolj zahtevne za pripravo, potrebujete kar nekaj spretnosti in potrpljenja. Ampak enkrat, ko jih boste poskusili, bodo brez dvoma velikokrat na vašem krožniku.
Sestavine
Rumenjakova mešanica
- 2 rumenjaka
- 10 g sladkorja
- 2 žlici mleka
- 30 g moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
Beljaki
- 2 beljaka
- 10 g sladkorja
- 1 žlička limoninega soka
Priprava
1V prvi skledi rumenjake penasto stepemo s sladkorjem – stepamo toliko časa, da rumenjaki postanejo penasti in svetlo rumene barve. Dodamo vaniljev ekstrakt in mleko. Dobro premešamo. Moko presejemo s pecilnim praškom in jo vmešamo v testo.
2V drugo skledo, najbolje stekleno ali kovinsko, damo beljake in žličko limoninega soka. Pričnemo s stepanjem, najlažje nam bo z električnim mešalcem. Ko se začnejo delati mehurčki, dodamo tretjino sladkorja in stepamo naprej. Postopoma dodajamo preostali sladkor in stepamo toliko časa, da dobimo čvrst, svetleč sneg.
3Sneg postopoma in previdno vmešamo v jajčno zmes. Najprej dodamo tretjino snega, s spatulo nežno premešamo, dodamo naslednjo tretjino, spet vmešamo in na koncu še zadnjo tretjino. Pazimo, da se nam sneg lepo vmeša v testo in se ne sesede.
4V večjo ponev s pokrovom kanemo kapljico olja in jo na nizki temperaturi segrejemo. Palačinke pečemo zelo počasi in na nizki temperaturi. Na segreto ponev damo dve žlici testa, pokrijemo in pečemo 2 minuti. Odkrijemo in na vrh položimo še eno žlico testa, da bodo palačinke res visoke. Pokrijemo in pečemo še 4-5 minut, nato palačinko previdno obrnemo, pokrijemo in pečemo še 4-5 minut. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
5Če je naša ponev dovolj velika, lahko pečemo več palačink hkrati. Še lažje nam bo, če v ponev postavimo okrogle, visoke tortne modelčke, premera 7-8 cm in vanje nalijemo testo.
6Postrežemo jih s stepeno sladko smetano in svežim sadjem.