Mehko brusnično pecivo je res enostavno pripraviti – ponudimo ga lahko za okusen zajtrk ali popoldansko malico. Okus, ki se ga nikoli ne naveličamo, ne vsebuje konzervansov in barvil, kot nekatere kupljene sladice, pa še cenejši je.
Sestavine za sočno jogurtovo pecivo z brusnicami
- 300 g svežih zrelih brusnic
- 100 g masla
- 200 g polnomastnega jogurta
- 2 jajci
- 150 g sladkorja
- 1 neškropljena limona- lupinica
- 200 g moke
- 100 g krompirjevega škroba
- 1 vrečka pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
Postopek
1Brusnice operemo, odstranimo nezrele ali poškodovane sadeže in jih dobro osušimo. Če uporabljate suke brusnice, jih za pol ure namočimo v vreli vodi, odcedimo in osušimo na papirnati brisački.
2Maslo, sol in sladkor penasto stepemo, med stepanjem dodamo eno jajce, ko se to vmeša pa še drugo.
3Dodamo jogurt in limonino lupinico, dobro premešamo.
4V drugi skledi zmešamo suhe sestavine, moko, škrob in pecilni prašek. Suhe sestavine nežno vmešamo v mokre z ročno metlico in nežnimi gibi od spodaj navzgor. Nikar ne mešajte predolgo.
5Čisto na koncu nežno vmešamo še brusnice.
6Podolgovat pekač za kruh namažemo z maslom in rahlo potresemo z moko. Pečico predgrejemo na 180°C.
7Pripravljeno testo vlijemo v pekač in postavimo za 40-45 minut v ogreto pečico. Površina se mora zlato obarvati, če je pečeno, pa preverimo z leseno paličico.
8Pečeni kolač vzamemo iz pečice in ga ohladimo na rešetki.