Uporabite sveže poletno sadje in si pričarajte sočno, zelo okusno in zdravo pito.
Sestavine
- 70 g maka
- 300 g presejane moke
- 250 g mletih mandljev
- 3 žličke pecilnega praška
- sol
- 220 g zmehčanega masla
- 7 jajc
- 3 do 4 kaplje mandljeva arome
- 800 g očiščenega jagodičja (po želji – borovnice, rdeči in črni ribez, jagode, maline)
- 50 g mandljevih lističev
- 100 g marelične marmelade
Postopek
1V teflonski ponvi brez maščobe na hitro prepražimo mak in počakamo, da se ohladi, nato ga
zmeljemo v sekljalniku
2Zmleti mak pomešamo z moko, mandlji, s pecilnim praškom in
ščepcem soli
3V mešalni posodi zmehčano maslo mešamo z metlico električnega ročnega
mešalnika, maslo se mora speniti
4Dodamo sladkor, vaniljev sladkor ter mešamo še 5 minut,
da se sladkorna zrnca razpustijo
5Nato drugo za drugim dodajamo in umešamo jajca, da se
povsem povežejo z masleno zmesjo
6Dodamo in umešamo pripravljeno mešanico moke in sestavin in nazadnje začinimo z mandljevo aromo
7Pekač (42 x 25 cm) obložimo s peki papirjem, nanj porazdelimo testo in na testo naložimo jagodičevje ter postavimo v ogreto pečico in pečemo pri 190° C na spodnji rešetki od 30 do 35 minut
8Pekač zamemo iz pečice, postavimo na rešetkast podstavek, počakamo, da se
pita ohladi
9V teflonski ponvi brez maščobe zlato popražimo mandljeve lističe. Marelično
marmelado nekoliko segrejemo. Pečeno pito na tanko premažemo z marmelado in
potresemo z mandljevimi lističi. Ponudimo lahko s sladko smetano.