Stara, dobra klasika, ki ne razoฤara! Sacher torta je zelo ฤokoladna, se topi v ustih in je v kombinaciji z dobro mareliฤno marmelado res prava zmagovalka. Za dober uspeh je kljuฤnega pomena da se drลพimo koliฤin in postopka. V kolikor torto hranimo v hladilniku, jo vsaj pol ure pred postreลพbo drลพimo na sobni temperaturi, serviramo pa jo v druลพbi hladne stepene smetane.
Sestavine za Sacher torto
Sestavine ustrezajo pekaฤu premera 18 cm.
ฤokoladno testo (biskvit)
- 4 jajca sobne temperature (velikostni razred M)
- 130 g zmehฤanega masla
- 150 g temne ฤokolade (45-50%)
- 70 g sladkorja v prahu
- 80 g kristalnega sladkorja
- 80 g gladke moke
- 20 g kakava v prahu
- 15 g ลกkroba
Premaz
- 200 g gladke, kvalitetne mareliฤne marmelade sobne temperature
ฤokoladna glazura
- 200 g temne ฤokolade (45-50%)
- 50 g masla
- 5 ลพlic olja
Postopek
ฤokoladno testo (biskvit)
1ฤokolado stopimo nad paro in jo ohladimo do mlaฤnega. Jajca loฤimo. Beljake s kristalnim sladkorjem stepemo v ฤvrst sneg.
2Mehko maslo kremno stepemo s sladkorjem v prahu (uporabimo trikotni nastavek za meลกanje), nato med stepanjem dodajamo en po en rumenjak. Ko so rumenjaki umeลกani, dodamo stopljeno ฤokolado in na najniลพji hitrosti meลกalnika meลกamo da dobimo enotno, kremno maso.
3Moko, ลกkrobย in kakav premeลกamo in presejmo na ฤokoladno maso. Na najniลพji hitrosti meลกalnikaย gladko zmeลกamo.ย Z lopatko v treh korakih neลพno vmeลกamo sneg beljakov.
4Maso enakomerno porazdelimo po pekaฤu, ki smo ga obloลพili s papirjem za peko (dno).ย
5Peฤemo v ogreti peฤici na 170 stopinj pribliลพno 45ย minut. Ker se peฤice med seboj razlikujejo, po 40ย minutah peke naredimo preizkus z zobotrebcem (ko iz testa potegnemo suh zobotrebec, je testo peฤeno).
6Peฤenemu biskvitu po 5 minutah odstranimo obroฤ in ga ohlajamo na mreลพi.ย Ko je dovolj ohlajen, da ga lahko drลพimo z rokami, ga obrnemo in odstranimo papir za peko. Biskvit postavimo nazaj v prvoten poloลพaj in ga popolnoma ohladimo. Ohlajen biskvit preฤno prereลพemo na 3 enakeย dele (diske), vrhnjo hrustljavo skorjico odstranimo.ย
7Na mreลพo postavimo spodnjo plast biskvita in jo enakomerno premaลพemo z marmelado (*del marmeladeย po ลพelji zmeลกamo z nekaj vode in ruma, da se vpije v testo in nato ลกe premaลพemo z marmelado). Pokrijemo z drugo plastjo biskvita, premaลพemo z marmelado in postopek ponovimo ลกe s tretjo plastjo. Torto sedaj v celoti (tudi obod) premaลพemo z marmelado. Pomagamo si s paletnim noลพem, saj bo povrลกina tako res enakomerna in gladka.ย Torto do oblivanja hranimo v hladilniku.
8Mreลพo postavimo na pekaฤ, ki smo ga obloลพili s plastiฤno ลพivilsko folijo (tako pri oblivanju ne umaลพemo povrลกine) in pripravimo glazuro.
ฤokoladna glazura
1ฤokolado z maslom stopimo nad paro; preden dodamo olje, odvzamemo eno ali dve ลพlici ฤokolade, ki jo bomo potrebovali za napis. Damo jo v dresirno vreฤko.
2Stopljeni ฤokoladi dodamo olje in gladko zmeลกamo. ฤe se nam zdi, da je ฤokolada pregosta in ne steฤe lepo z ลพlice, dodamo ลกe malo olja.
3Torto takoj oblijemo: najprej kroลพno ob robu in nato ลกe po sredini. Z veฤjim paletnim noลพem poravnamo povrลกino torte in odstranimo viลกek ฤokolade, ki mora lepo steฤi po robu torte. Torto poljubno popiลกemo s prihranjeno ฤokolado.
4Torto s pladnjem vred damo za 10 minut v hladilnik, da se ฤokolada strdi.
5S pomoฤjo dveh paletnih noลพev ali lopatke jo prestavimo na servirni kroลพnik.
Nasvet
โTorta naj vsaj pol ure pred postreลพbo poฤaka izven hladilnika, da se omehฤa in prepoji. Postreลพemo jo s stepeno smetano.
โ

