Zelo enostaven recept za torto z rabarbaro in meringo.
Sestavine
Testo
- 125 zmehฤanega masla
- 125 g sladkorja
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- 1 neลกkropljena limona โ lupinica
- 1 ลกฤep soli
- 150 g moke
- 50 g jedilnega ลกkroba
- 1 ฤajna ลพliฤka pecilnega praลกka
- 1/2 ฤajne ลพliฤke cimeta
Preliv
- 1 kg rabarbare
- 2 beljaka
- 1 ลพliฤka limoninega soka
- 100 g sladkorja
- 50 g tekoฤega cvetliฤnega medu
Postopek
1V skledi maslo in sladkor kremasto stepamo, dodamo jajce, rumenjaka, limonino lupinico, sol in dobro premeลกamo.
2Moko skupaj s pecilnim praลกkom in ลกkrobom presejemo, primeลกamo ลกe cimet in postopoma dodajamo v kremasto maso.
3Tortni model premera 26 cm namastimo in peฤico predgrejemo na 200ยฐC.
4Testo razporedimo v pekaฤ, dobro ga pritisnemo na dno in oblikujemo za palec ลกirok rob.
5Rabarbaro oฤistimo, temeljito jo operemo in osuลกimo. Pri mladih steblih bo dovolj, da samo odreลพemo poลกkodovana in obledela mesta, nastavke listov in konce stebel. Debelejลกa stebla pa ลกe olupimo. Vse nareลพemo na 3 cm dolge paliฤice.
6Z njimi obloลพimo testeno dno in peฤemo 40 minut.
7Beljakom dodamo ลพliฤko limoninega soka in jih stepemo v trd sneg. Med stepanjem postopoma dodajamo sladkor, na koncu pa ลกe med.
8Beljakov sneg enakomerno namaลพemo na peฤeno torto. Rabarbarino torto damo nazaj v peฤico in peฤemo ลกe 15 minut, da se sneg lepo zlato-rumeno obarva.
9Peฤeno malo ohladimo in postreลพemo.