Preprost recept, za sočno torto z okusom po pomaranči, ki se ga lahko lotijo tudi nevešči kuhanja. Sestavin je dovolj za pekač premera 26 cm.
Sestavine
Za torto
- 50 g mletih mandljev
- 250 g zmehčanega masla
- 175 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 4 jajca
- nastrgana lupinica ene neškropljene pomaranče
- sok dveh pomaranč
- 150 g mehke bele moke
- 100 g jedilnega škroba
- 1/2 vrečke pecilnega praška
Preliv
- 2 beljaka
- 250 g sladkorja v prahu
- 1 žlica limoninega soka
Okras
- 1 neškropljena pomaranča
- 100 g naribane mlečne čokolade
Postopek
1Maslo s paličnim mešalnikom kremasto vmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Postopoma dodajamo jajca in mešamo tako dolgo , da se sladkor popolnoma raztopi. Dodamo pomarančno lupinico in 1 žlico pomarančnega soka.
2Pekač obložimo s peki papirjem, pečico predgrejemo na 200 °C.
3Moko s pecilnim praškom in jedilnim škrobom skupaj presejemo in pomešamo z mletimi mandlji. Po jedilnih žlicah dodajamo v kremasto maso in skozi mešamo pri najnižji hitrosti.
4Testo damo v pekač in v srednji legi pečemo eno uro in 20 minut. Če se vam prehitro peče po vrhu, pokrijte s peki papirjem.
5Pečeno torto zvrnemo na kuhinjsko mrežo. Z zobotrebcem vanjo naredimo več luknjic in s preostalim pomarančnim sokom dobro navlažimo torto.
6Beljake, skupaj s sladkorjem v prahu in limoninim sokom stepemo v čvrst sneg. S tem prevlečemo in okrasimo našo torto.
7Pomarančo dobro operemo in z ostrim nožem narežemo na tanke kolute. Najprej s naribano čokolado posujemo torto, nato jo še okrasimo s pomarančnimi koluti.