Vaš najljubši koktajl smo spremenili v sladico. Uživajte jo (v družbi odraslih, seveda) ob kozarcu gin tonika.
Sestavine
Testo
- 200 g bele moke
- 35 g sladkorja v prahu
- 75 g hladnega masla
- 2 žlički limonine lupinice
- 1 rumenjak
- 50 ml hladnega tonika
- ½ žličke soli
Krema
- 4 jajca
- 180 ml limoninega soka
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 160 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 60 ml gina
Preliv
- 250 ml tonika
- 60 ml gina
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 limoni – sok
- tanka limonina lupinica samo rumeni del
- 6 brinovih jagod – strtih
Postopek
1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico, v katero damo rumenjak in tonik. Na obod narežemo maslo, dodamo sladkor v prahu, sol in limonino lupinico. Zamesimo gladko testo, ga pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik.
2Pečico predgrejemo na 180°C, pekač z visokim robom, premera 23 cm, obložimo s peki papirjem. Ohlajeno testo razvaljamo na 0,5 cm debeline in ga razporedimo v pripravljen pekač. Oblikujemo 3 cm visok rob. Dno večkrat prebodemo z vilicami, na testo položimo peki papir in obtežimo s utežmi za peko ali suhim fižolom. Pečemo 15 minut – slepa peka. Pečeno osnovo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
3Kremo pripravimo tako, da jajca penasto vmešamo s sladkorjem, mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi in zmes spremeni barvo. Dodamo smetano, gin, limonino lupinico in limonin sok, dobro premešamo in vlijemo na ohlajeno testo. Vrnemo v pečico in pečemo 25 minut, da se krema strdi.
4Pripravimo še preliv. Sladkor, tonik, limonino lupinico in limonin sok nalijemo v kozico in na zmernem ognju mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Dodamo gin in brinove jagode, ki jih rahlo stremo s hrbtno stranjo noža. Dušimo še 12-15 minut, da se sirup nekoliko zgosti. Odstavimo z ognja in poberemo ven brinove jagode.
5Na ohlajeno pito namažemo še naš sirup in postrežemo. Aja, še kozarec gin tonika moramo pripraviti – recept najdete v zavihku napitki.