Orehovi krapki

Znam svetuje

Orehovi krapki si krhki in okusni piškoti, primerni za božična darila, vsekakor bodo nad njimi navdušeni vsi ljubitelji orehov. Z njimi je malo več dela, ampak vedno uspejo in nas nagradijo z odličnim okusom.

Na splošno je tradicija peke piškotov za božič rezultat kombinacije verskih, kulturnih in družinskih vplivov ter je postala pomemben del prazničnih običajev v mnogih družbah.

Božič je krščanski praznik, ki obeležuje rojstvo Jezusa Kristusa. Pecivo, kot so piškoti, je postalo del božične tradicije, saj so ljudje ob praznovanju želeli pripraviti posebne dobrote, s katerimi so obhajali praznik.

Božič je povezan z zimskim obdobjem, in v mnogih kulturah so ljudje ob tej priložnosti pripravljali tople in sladke jedi, da bi se ogreli in uživali v prazničnem vzdušju. Piškoti so postali priljubljena sladica, primerna za to priložnost.

Priprava piškotov za božič je postala tudi priljubljena družinska dejavnost. Skupno ustvarjanje sladic lahko okrepi družinske vezi in ustvari prijetne spomine, kar je pomembno v času praznikov.

Piškoti se pogosto uporabljajo tudi za okraševanje božičnih dreves ali kot darila. Okraševanje piškotov je lahko ustvarjalna dejavnost, ki dodaja praznični duh, medtem ko so doma pečeni piškoti lepo osebno darilo.

Sestavine za orehove krapke

Testo

  • 240 g moke
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 60 g mletih orehov
  • 120 g masla
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 1 jajce
  • 1 vaniljev sladkor

Nadev

  • 150 g mletih orehov
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 1 vaniljev sladkor
  • približno 50 kosov polovic orehov

Postopek

1V večjo skledo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom. Dodamo zmehčano maslo, jajce, mlete orehe, sladkor v prahu in vaniljev sladkor.

2S hladnimi rokami na hitro zgnetemo krhko testo. Zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

3Pripravimo nadev. Mlete orehe, beljak in sladkor v prahu skupaj z vaniljevim sladkorjem zmešamo v enotno zmes. Beljaka ne stepamo.

4Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Ohlajeno testo na pomokani deski razvaljamo na približno 3 milimetre debelo ploščo in z modelčkom izrežemo poljubne oblike.

5Ostanke testa seveda ponovno razvaljamo in hitro, da se testo ne segreje preveč oblikujemo nove piškote.

6Piškote postavimo na pladenj, ki smo ga obložili s peki papirjem. Na vsak kos nabrizgamo malo orehovega nadeva in vtisnemo polovico celega oreha.

7Pečemo 12-15 minut, dokler se piškoti ne obarvajo zlato rumeno in zadišijo.

8Pečene nekoliko ohladimo in prestavimo na krožnik, da se popolnoma shladijo. Shranimo jih v zaprti posodi, če jih ne bomo prej pojedli, bodo ostali okusni do dveh tednov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite