Mehki in dišeči mafini s trojno čokolado – temno, belo in mlečno čokolado – so pisani na kožo tistim, ki obožujejo čokolado.
Mafini s trojno čokolado in njihov okus
Mafini s trojno čokolado obljubljajo izjemen okus, ki združuje različne dimenzije čokoladnega doživetja. Moka, grenki kakav in naribana temna čokolada ustvarijo intenziven osnovni okus, ki ga dopolnjujejo vaniljev sladkor, sladkor in ščepec soli za ravnovesje sladkosti. Jajca in stopljeno maslo dodajo bogatost in sočnost, medtem ko mleko poskrbi za nežno konsistenco testa.
Za dodaten razkošje poskrbijo bela, mlečna in temna čokolada, ki se med peko stopijo in ustvarijo harmonično kombinacijo sladkega, grenkega in mlečnega okusa. Rum dodaja nežno aromo, ki zaokroži celoten čokoladni spekter, naredi mafine izjemno okusne in popolnega užitka za ljubitelje čokolade.
Imamo radi čokolado
Čokolada je dobra za srce in cirkulacijo, zmanjša tveganja za možgansko kap, vsebuje železo, kalij, cink in selen. In ker vsebuje kemijsko spojino fenetilamin, ki nastaja v naših možganih, kadar smo zaljubljeni, čokolada vpliva tudi na sproščanje endorfina – hormona sreče. Vse to seveda velja le, če uživamo temno čokolado z vsaj 70 odstotnim deležem kakava.
Prehranska vrednost recepta
Približna prehranska vrednost enega mafina je:
- Energijska vrednost: Približno 150-200 kilokalorij.
- Beljakovine: Približno 2-3 grame.
- Maščobe: Približno 7-10 gramov.
- Ogljikovi hidrati: Približno 15-20 gramov.
- Sladkor: Približno 8-12 gramov.
- Vlaknine: Manjše količine, odvisno od vrste moke, ki jo uporabljate.
Mafini s trojno čokolado so kalorični zaradi vsebnosti maščob in sladkorja v čokoladi, maslu ter sladkorju v receptu.
Sestavine za mafine s trojno čokolado
- 220 g moke
- 30 g grenkega kakava
- 50 g naribane temne čokolade
- 1 pecilni prašek
- ščepec soli
- 2 jajci
- 1 vaniljev sladkor
- 100 g sladkorja
- 200 ml mleka
- 90 g stopljenega masla
- 2 žlici ruma
- 70 g bele čokolade
- 70 g mlečne čokolade
Postopek
1Pečico segrejemo na 180°C. Čokolado narežemo na koščke. Jajca in oba sladkorja penasto vmešamo. Vse suhe sestavine, razen mlečne in bele čokolade, zmešamo med seboj. V jajca dodamo mleko, stopljeno maslo in rum ter na hitro premešamo. Med nenehnim mešanjem dodajamo še suhe sestavine, da dobimo gladko zmes.
2Narezano belo in mlečno čokolado (lahko uporabimo čokoladne kapljice) vmešamo v maso. Pekač za mafine obložimo s papirčki, če jih nimamo, pekač dobro premažemo z maslom, pomokamo, višek moke iztresemo in modelčke napolnimo z maso.
3Mafine pečemo v segreti pečici približno 15 minut. Z zobotrebcem preverimo, če so pečeni in jih postrežemo.