Doma narejeni so še posebno dobrega okusa.
Sestavine
- 30 g kvasa
- 2 žlički sladkorja
- 1 žlička soli
- 180 g kisle smetane
- 100 ml olja
- 200 ml mleka
- 600 g mehke moke
- 100 g mehke moke (za potresanje pri valjanju)
- 1 pecilni prašek
- približo 0,5 dcl nutelle
- 1 jajce za premaz
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip
Priprava
1Zmešamo toplo mleko, sladkor in kvas ter pustimo stati.
2V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. V sredini naredimo jamico, v katero damo kislo smetano in vzhajan kvasec. Vse skupaj dobro pregnetemo. V primeru, da se testo preveč lepi na roke, lahko dodamo nekaj moke, ki smo jo pripravili za valjanje. Nato damo testo na pomokano delavno površino, ga do konca pregnetemo, nato pa ga razpolovimo in oblikujemo dva hlebčka.
3Enega dajemo na čakanje, drugega razvaljamo v 3 mm debel in približno 50 cm velik krog, ki ga razdelimo na 16 trikotnih delov. Na rob širšega dela damo pol žličke nutele ali marmelade in ga zvijemo v rogljiček. Položimo ga v pomaščen pekač in tako nadaljujemo do zadnjega. Pazimo na razdaljo, saj med peko narastejo.
4Original pekač iz pečice je ravno prav velik za en hlebček testa (16 kosov rogljičkov). Rogljičke še premažemo s stepenim jajcem in jih pečemo 20 min v naprej ogreti pečici na 200 °C. Enako postopek ponovimo z drugim hlebčkom testa.