Kočevske bombice niso le okusna sladica, temveč tudi del lokalne zgodovine. Prvič jih je v 50. letih prejšnjega stoletja ustvaril priznani slaščičar Slavko Batis v znameniti pekarni sredi Kočevja. Legenda pravi, da je med pripravo ena od slaščic padla na tla in se razletela – tako je nastalo danes že kultno ime bombica.
Mehka biskvitna osnova, rumova krema in sladko-grenka aroma kave na vrhu so v hipu osvojile domačine. Čeprav pekarne ni več, recept živi naprej – tako v srcih domačinov kot na krožnikih tistih, ki cenijo pristno slovensko slaščičarsko tradicijo.
Sestavine za kočevske bombice
Za biskvit
- 4 jajca
- 4 žlice hladne vode
- 150 g sladkorja
- 150 g moke
- ščep soli
- 1/2 zavitka pecilnega praška
- 2 žlici olja
Za punč kremo
- 100 g masla (sobne temperature)
- 50 g sladkorja v prahu
- 3 žlice ruma
- 2 žlici kakava v prahu (ali čokolade v prahu)
- 6–10 žlic vode (po potrebi)
- ostanki pečenega biskvita
Za okras
- sladka smetana (stepena)
- mleta kava ali čokolada v prahu za posip
Postopek
1Ločite beljake in jih stepite v čvrst sneg skupaj s 4 žlicami hladne vode. Med stepanjem postopoma dodajte sladkor, nato še rumenjake. Vmešajte presejano moko s pecilnim praškom, dodajte ščep soli in na koncu še olje. Zmes enakomerno razporedite po pekaču (naj bo večji in obložen s papirjem za peko) ter pecite približno 20 minut na 180–200 °C, dokler ni zlato zapečeno.
2Ko se biskvit ohladi, z modelčkom izrežite kroge (premer po želji). Preostanek biskvita nadrobite v skledo – iz njega boste naredili polnilo.
3K nadrobljenemu biskvitu dodajte maslo, sladkor v prahu, rum in kakav. Postopoma dolivajte vodo (po žlicah), dokler ne dobite mehke, mazave mase – tekstura naj bo podobna punču.
4Vsak biskvitni krog premažite s pripravljeno kremo. Po želji lahko sestavite tudi “sendviče” iz dveh biskvitov, med katere date kremo. Na vrh nabrizgajte stepeno sladko smetano in potresite z malo mlete kave ali čokolade v prahu.