Kočevske bombice

Znam svetuje

Kočevske bombice niso le okusna sladica, temveč tudi del lokalne zgodovine. Prvič jih je v 50. letih prejšnjega stoletja ustvaril priznani slaščičar Slavko Batis v znameniti pekarni sredi Kočevja. Legenda pravi, da je med pripravo ena od slaščic padla na tla in se razletela – tako je nastalo danes že kultno ime bombica.

Mehka biskvitna osnova, rumova krema in sladko-grenka aroma kave na vrhu so v hipu osvojile domačine. Čeprav pekarne ni več, recept živi naprej – tako v srcih domačinov kot na krožnikih tistih, ki cenijo pristno slovensko slaščičarsko tradicijo.

Sestavine za kočevske bombice

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 4 žlice hladne vode
  • 150 g sladkorja
  • 150 g moke
  • ščep soli
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 2 žlici olja

Za punč kremo

  • 100 g masla (sobne temperature)
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice ruma
  • 2 žlici kakava v prahu (ali čokolade v prahu)
  • 6–10 žlic vode (po potrebi)
  • ostanki pečenega biskvita

Za okras

  • sladka smetana (stepena)
  • mleta kava ali čokolada v prahu za posip

Postopek

1Ločite beljake in jih stepite v čvrst sneg skupaj s 4 žlicami hladne vode. Med stepanjem postopoma dodajte sladkor, nato še rumenjake. Vmešajte presejano moko s pecilnim praškom, dodajte ščep soli in na koncu še olje. Zmes enakomerno razporedite po pekaču (naj bo večji in obložen s papirjem za peko) ter pecite približno 20 minut na 180–200 °C, dokler ni zlato zapečeno.

2Ko se biskvit ohladi, z modelčkom izrežite kroge (premer po želji). Preostanek biskvita nadrobite v skledo – iz njega boste naredili polnilo.

3K nadrobljenemu biskvitu dodajte maslo, sladkor v prahu, rum in kakav. Postopoma dolivajte vodo (po žlicah), dokler ne dobite mehke, mazave mase – tekstura naj bo podobna punču.

4Vsak biskvitni krog premažite s pripravljeno kremo. Po želji lahko sestavite tudi “sendviče” iz dveh biskvitov, med katere date kremo. Na vrh nabrizgajte stepeno sladko smetano in potresite z malo mlete kave ali čokolade v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite