Težko se je upreti hrustljavim, okusnim in doma narejenim karamelnim ploščicam. Njihova priprava je precej enostavna in hitra, če jih lepo zavijemo so tudi odlično božično darilo.
Sestavine
- 150 g oluščenih, neslanih arašidov
- 130 g sladkorja
- 15 g masla
- 2 žlici limoninega soka
- 100 ml vode
- 2 žlici olja
Postopek
1V kozico damo sladkor in vodo. Na nizki temperaturi, brez mešanja kuhamo toliko časa, da se sladkor stopi in sirup postane zlato rumene barve.
2Ko je sirup pripravljen, dodamo maslo, arašide in limonin sok. Nadaljujemo s kuhanjem, pri tem stalno mešamo, dokler se zmes ne zgosti in nekoliko potemni.
3Pripravimo si peki papir, ki ga na tanko namažemo z oljem. Nanj stresemo karamelno zmes in na vrh položimo drugo plast namaščenega peki papirja.
4Ploščo z valjarjem zvaljamo na približno centimeter debeline. Zgornjo plast peki papirja odstranimo in še toplo ploščo narežemo na manjše kvadratke.
5Na sobni temperaturi pustimo nekaj časa, da se karamelne ploščice strdijo.
Nasvet
6Arašide lahko zamenjamo s poljubnimi oreščki, lahko jih grobo narežemo ali pustimo cele.