V novembru nas, kot ena zadnjih jesenskih dobrot, razveselijo še kakiji. Ta sadež prekrasne oranžne barve je bogat z minerali (kalij, kalcij, fosfor) in vitamini (A, B in C). Zaradi sladkega in nežnega okusa je idealen za pripravo različnih sladic in marmelad.
Sestavine
Testo
- 300 g mehke bele moke
- 100 g sladkorja
- 200 g hladnega masla
- 2 rumenjaka
- 1 velika žlica kisle smetane
- 1 ščepec soli
- 1 neškropljena limona – lupinica
Nadev
- 500 g kakijev
- 3 žlice limoninega soka
- 120 g rjavega trsnega sladkorja
- 1 limona – sok
Postopek
1Moko presejemo na delovno površino, na sredini pa naredimo jamico in vanjo damo sladkor, kislo smetano in rumenjake. Na rob tanko narežemo maslo in potresemo z limonino lupinico. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, pokrijemo in postavimo za pol ure v hladilnik.
2Medtem pripravimo kakijev nadev. Kakiji naj bodo res zreli in zdravi. Prerežemo jih na polovico, odstranimo koščice in z žlico izdolbemo mehko sredico. Tako dobljeno kakijevo kašo damo v kozico, potresemo s sladkorjem in limoninim sokom. Na nizki temperaturi kuhamo 20 minut, da dobimo lepo gosto kakijevo marmelado. Pri kuhanju stalno mešamo, da se ne prismodi. Odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi.
3Modelu za peko tort, premera 26 cm, dno obložimo s peki papirjem, obod pa dobro namastimo z maslom. Pečico segrejemo na 190°C.
4Delovno površino rahlo pomokamo in na njej razvaljamo 3/4 testa. S testeno ploščo obložimo tortni model in oblikujemo 2 cm visok rob. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami in po njem enakomerno porazdelimo ohlajeno kakijevo marmelado.
5Testo, ki smo ga prihranili, na pomokani površini razvaljamo in z nazobčanim kolescem narežemo 8-10 trakov. Najdaljši naj bodo dolgi toliko, kot je širok pekač. Trakove položimo na kakije v obliki mreže.
6Krostato pečemo 30-35 minut. Če se po vrhu prehitro peče, jo pokrijemo s peki papirjem. Pečeno vzamemo iz pečice, malo jo še pustimo v pekaču, nato pa jo prestavimo na mrežo, da se popolnoma ohladi.