Kakijeva krostata – nepozabna sladica s pridihom jeseni zdruลพuje bogastvo soฤnih jesenskih kakijev s hrustljavim, maslenim testom krostate. Ta preprosta, a hkrati sofisticirana sladica prinaลกa toplino in sladkost v vsak griลพljaj, ustvarjajoฤ pravo festivalsko vzduลกje kar v udobju vaลกega doma.
V novembru nas, kot ena zadnjih jesenskih dobrot, razveselijo ลกe kakiji. Ta sadeลพ prekrasne oranลพne barve je bogat z minerali (kalij, kalcij, fosfor) in vitamini (A, B in C). Zaradi sladkega in neลพnega okusa je idealen za pripravo razliฤnih sladic in marmelad.
Sestavine za kakijevo krostato
Za testo
- 300 g mehke bele moke
- 100 g sladkorja
- 200 g hladnega masla
- 2 rumenjaka
- 1 velika ลพlica kisle smetane
- 1 ลกฤepec soli
- lupinica 1 neลกkropljene limone
Za nadev
- 500 g zrelih kakijev
- 120 g rjavega trsnega sladkorja
- sok 1 limone (pribliลพno 3 ลพlice)
Postopek
1Moko presejte na delovno povrลกino. Na sredini naredite jamico, v katero dajte sladkor, kislo smetano in rumenjake. Po robu tanko nareลพite hladno maslo, dodajte sol in limonino lupinico. Vse sestavine hitro zgnetite v gladko testo, ga pokrijte in postavite za 30 minut v hladilnik.
2Medtem pripravite kakijev nadev. Zrele kakije prereลพite na polovico, odstranite koลกฤice in z ลพlico izdolbite mehko sredico. Kakijevo kaลกo dajte v kozico, dodajte rjavi sladkor in limonin sok.
3Na nizki temperaturi kuhajte pribliลพno 20 minut, da dobite lepo gosto kakijevo marmelado. Pri kuhanju stalno meลกajte, da se ne prismodi. Odstavite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi.
4Peฤico segrejte na 190ยฐC. Dno pekaฤa za tortni model s premerom 26 cm obloลพite s peki papirjem, obod pa dobro namastite z maslom.
5Delovno povrลกino rahlo pomokajte in na njej razvaljajte 3/4 testa. S testeno ploลกฤo obloลพite tortni model in oblikujte pribliลพno 2 cm visok rob. Dno nekajkrat prebodite z vilicami in po njem enakomerno porazdelite ohlajeno kakijevo marmelado.
6Preostalo testo razvaljajte in z nazobฤanim kolescem nareลพite 8โ10 trakov. Poloลพite jih na kakijev nadev v obliki mreลพe.
7Krostato peฤemo 30โ35 minut. ฤe se po vrhu prehitro zapeฤe, jo pokrijte s peki papirjem.
8Peฤeno krostato vzemite iz peฤice, pustite jo ลกe malo v pekaฤu, nato pa jo prestavite na mreลพo, da se popolnoma ohladi.
Nasveti za popolno kakijevo krostato
โข Kakiji morajo biti res zreli โ le tako bo marmelada svilnata in sladka.
โข Uporabite res hladno maslo, saj s tem prepreฤite, da bi se testo med peko skrฤilo.
โข Testo lahko pripravite tudi dan prej in ga hranite v hladilniku. Pred valjanjem ga pustite nekaj minut na sobni temperaturi.
โข Namesto limonine lupinice lahko za aromo dodate tudi ลกฤepec cimeta ali vanilijevega sladkorja v testo.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Ali lahko uporabim zamrznjeno maslo?
Da, zelo hladno, celo delno zamrznjeno maslo je idealno. Lahko ga naribate in ga hitro vgnetete v moko, da dobite hrustljavo in rahlo testo.
Kako vem, da je marmelada dovolj gosta?
Kuhana marmelada naj bo dovolj gosta, da ko potegnete z ลพlico po dnu kozice, sled ostane vidna nekaj sekund, preden se zapre. Ko se ohladi, se ลกe dodatno zgosti.
Kdaj naj krostato postreลพem?
Krostata je najboljลกa popolnoma ohlajena. Postreลพete jo lahko s kepico vanilijevega sladoleda, stepeno smetano ali samo posuto s sladkorjem v prahu.