Kakijeva krostata – nepozabna sladica s pridihom jeseni

Znam svetuje

Kakijeva krostata – nepozabna sladica s pridihom jeseni zdruลพuje bogastvo soฤnih jesenskih kakijev s hrustljavim, maslenim testom krostate. Ta preprosta, a hkrati sofisticirana sladica prinaลกa toplino in sladkost v vsak griลพljaj, ustvarjajoฤ pravo festivalsko vzduลกje kar v udobju vaลกega doma.

V novembru nas, kot ena zadnjih jesenskih dobrot, razveselijo ลกe kakiji. Ta sadeลพ prekrasne oranลพne barve je bogat z minerali (kalij, kalcij, fosfor) in vitamini (A, B in C). Zaradi sladkega in neลพnega okusa je idealen za pripravo razliฤnih sladic in marmelad.

Sestavine za kakijevo krostato

Za testo

  • 300 g mehke bele moke
  • 100 g sladkorja
  • 200 g hladnega masla
  • 2 rumenjaka
  • 1 velika ลพlica kisle smetane
  • 1 ลกฤepec soli
  • lupinica 1 neลกkropljene limone

Za nadev

  • 500 g zrelih kakijev
  • 120 g rjavega trsnega sladkorja
  • sok 1 limone (pribliลพno 3 ลพlice)

Postopek

1Moko presejte na delovno povrลกino. Na sredini naredite jamico, v katero dajte sladkor, kislo smetano in rumenjake. Po robu tanko nareลพite hladno maslo, dodajte sol in limonino lupinico. Vse sestavine hitro zgnetite v gladko testo, ga pokrijte in postavite za 30 minut v hladilnik.

2Medtem pripravite kakijev nadev. Zrele kakije prereลพite na polovico, odstranite koลกฤice in z ลพlico izdolbite mehko sredico. Kakijevo kaลกo dajte v kozico, dodajte rjavi sladkor in limonin sok.

3Na nizki temperaturi kuhajte pribliลพno 20 minut, da dobite lepo gosto kakijevo marmelado. Pri kuhanju stalno meลกajte, da se ne prismodi. Odstavite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi.

4Peฤico segrejte na 190ยฐC. Dno pekaฤa za tortni model s premerom 26 cm obloลพite s peki papirjem, obod pa dobro namastite z maslom.

5Delovno povrลกino rahlo pomokajte in na njej razvaljajte 3/4 testa. S testeno ploลกฤo obloลพite tortni model in oblikujte pribliลพno 2 cm visok rob. Dno nekajkrat prebodite z vilicami in po njem enakomerno porazdelite ohlajeno kakijevo marmelado.

6Preostalo testo razvaljajte in z nazobฤanim kolescem nareลพite 8โ€“10 trakov. Poloลพite jih na kakijev nadev v obliki mreลพe.

7Krostato peฤemo 30โ€“35 minut. ฤŒe se po vrhu prehitro zapeฤe, jo pokrijte s peki papirjem.

8Peฤeno krostato vzemite iz peฤice, pustite jo ลกe malo v pekaฤu, nato pa jo prestavite na mreลพo, da se popolnoma ohladi.

Nasveti za popolno kakijevo krostato

โ€ข Kakiji morajo biti res zreli โ€“ le tako bo marmelada svilnata in sladka.
โ€ข Uporabite res hladno maslo, saj s tem prepreฤite, da bi se testo med peko skrฤilo.
โ€ข Testo lahko pripravite tudi dan prej in ga hranite v hladilniku. Pred valjanjem ga pustite nekaj minut na sobni temperaturi.
โ€ข Namesto limonine lupinice lahko za aromo dodate tudi ลกฤepec cimeta ali vanilijevega sladkorja v testo.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Ali lahko uporabim zamrznjeno maslo?

Da, zelo hladno, celo delno zamrznjeno maslo je idealno. Lahko ga naribate in ga hitro vgnetete v moko, da dobite hrustljavo in rahlo testo.

Kako vem, da je marmelada dovolj gosta?

Kuhana marmelada naj bo dovolj gosta, da ko potegnete z ลพlico po dnu kozice, sled ostane vidna nekaj sekund, preden se zapre. Ko se ohladi, se ลกe dodatno zgosti.

Kdaj naj krostato postreลพem?

Krostata je najboljลกa popolnoma ohlajena. Postreลพete jo lahko s kepico vanilijevega sladoleda, stepeno smetano ali samo posuto s sladkorjem v prahu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite