Sezonska sladica, ki nam jo ponuja jesen.
Sestavine
- 100 g suhih brusnic ali rozin
- 3 žlice ruma
- 190 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička cimeta
- noževa konica muškatnega oreščeka
- 150 g sladkorja
- 115 g zmehčanega masla
- 250 ml kakijevega pireja
- 2 jajci
- 1 vaniljev sladkor
- 150 g orehov
Postopek
1Pečico segrejemo na 175°C. Model za potico dobro namažemo z maslom. Drobno zmeljemo 100 g orehov, nato v mlinček dodamo še preostanek orehov in jih zmeljemo le na grobo. V posodo damo rum in rozine ter segrejemo do vretja. Nato posodo odstavimo in pustimo, da se rozine dobro namočijo ter ohladijo.
2Iz kakijev naredimo pire. Kakije operemo in obrišemo, olupimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom. V večjo posodo presejemo moko in pecilni prašek dodamo sol, začimbe in sladkor. V drugi posodi zmešamo stopljeno maslo, jajca in vaniljev sladkor.
3V posodo z moko počasi prilivamo kakijevo zmes in nežno mešamo. Dodamo še rozine z rumom in oreščke. Mešamo le toliko, da se sestavine navlažijo.
4Testo preložimo v model, pogladimo in pečemo v pečici 30 do 40 minut. Ali je kolač pečen, preverimo z zobotrebcem. Če se testo nanj ne lepi več, je pečeno.
5Kolač pustimo v modelu, ki ga vzamemo iz pečice, po petih minutah ga zvrnemo na mrežico in nato pustimo, da se popolnoma ohladi. Okrasimo ga lahko z mletim sladkorjem ali prelijemo s sladkim limoninim prelivom.