Jogurtovo pecivo s hruškami – sladki objem na krožniku

Znam svetuje

Jogurtovo pecivo s hruškami – sladki objem na krožniku. Za tiste, ki obožujete harmonijo svežine jogurta in sočnosti hrušk, je tu recept, ki združuje te okuse v popolno sinfonijo sladkosti.

Sestavine za jogurtovo pecivo s hruškami (za pekač 25 cm)

  • 2 večji hruški
  • 100 g na koščke narezanih orehov
  • 100 g rozin – neobvezno
  • 2 jogurtova lončka moke
  • 1 pecilni prašek
  • 2 jajci
  • 1 jogurtov lonček sladkorja
  • 1/2 jogurtovega lončka rastlinskega olja
  • 1 lonček polnomastnega jogurta
  • lupinica 1/2 neškropljene limone
  • sok polovice limone
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli

Postopek

1Hruške olupimo, očistimo peščišča, narežemo na manjše kose in pokapljamo z limoninim sokom, da ne potemnijo.

2Pečico predgrejemo na 180°C, podolgovat pekač z visokim robom in dolžine približno 25 cm dobro namastimo z oljem.

3Moko s pecilnim praškom in soljo presejemo. V skledi z električnim mešalnikom stepamo jajca s sladkorjem, dokler ne spremenijo barve in postanejo kremasta, kar traja približno pet minut.

4Ob stalnem mešanju dodamo olje, jogurt in vaniljo, nato pa postopoma še presejano moko in limonino lupinico. Stepamo še dve minuti.

5V maso vmešamo še hruške in rozine, premešamo, da se enakomerno razporedijo in maso vlijemo v pekač. Po vrhu posujemo narezane orehe.

6Pečemo na srednji legi 40-45 minut. Če je pečeno, preverimo z zobotrebcem. Ko ga zapičimo v sredino, mora biti suh, nanj se ne sme prijeti testo.

7Preden ga postrežemo pecivo ohladimo.

Nasveti za popolno jogurtovo pecivo

• Za bolj intenziven okus orehe pred uporabo na hitro popražite v suhi ponvi.
• Uporabite polnomasten, kremast jogurt (npr. grški tip), da bo pecivo še bolj sočno.
• Namesto orehov lahko uporabite lešnike, rozinam pa dodate tudi kakšne brusnice.
• Pecivo postrezite potreseno s sladkorjem v prahu ali s kepico vaniljevega sladoleda.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko uporabim drugo sadje?

Seveda. Ta recept se odlično obnese tudi z jabolki, breskvami ali višnjami. Uporabite enako količino sadja.

Zakaj se meri v “lončkih”?

Gre za klasično “na pamet” mero, ki uporablja standardni lonček od jogurta (običajno 180 g) za merjenje vseh sestavin. Pomembno je, da za vse sestavine (moka, sladkor, olje, jogurt) uporabite isti lonček.

Kako vem, da je pecivo pečeno?

Poleg testa z zobotrebcem (ki mora priti ven suh) bodite pozorni na robove. Ko se pecivo rahlo odmakne od robov pekača, je to dober znak, da je pečeno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite