Osvežilna jogurtova torta s prelivom iz pasijonke je sladica, ki nas bo navdušila v toplih poletnih dneh. Pa še pečice ni potrebno prižigati. Sestavin je dovolj za tortni model premera 23 cm.
Sestavine za jogurtovo torto s pasijonko
Za tortno dno
- 400 g maslenih piškotov
- 50 g masla
- 70 ml mleka
Za kremo
- 500 g navadnega čvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 lističev želatine
- sok 1 limone
Za preliv
- 9 pasijonk
- 3 žlice sladkorja
- 1 dcl vode
- 4 lističi želatine
- 1 žlička limoninega soka
Postopek
1Piškote zdrobimo v drobtine. Maslo stopimo in ga skupaj z mlekom primešamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu pekača. Če je masa presuha, dodamo še malo mleka. S hrbtno stranjo žlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi. Obod modela obložimo z acetatno folijo, da bo torta na izgled lepša.
2Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Namočimo ločeno 12 lističev za nadev in 4 lističe za preliv. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se lističi popolnoma stopijo.
3Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
4Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo in jo nežno vmešamo v jogurtovo maso. Prelijemo čez tortno dno in postavimo za 15 minut v hladilnik.
5Medtem pripravimo še pasijonkin preliv.
6Pasijonke prerežemo na polovico in z žlico izdolbemo semena. Damo jih v posodo, primešamo vodo, limonin sok, sladkor in segrejemo, da se sladkor raztopi. Kuhamo nekaj minut, ni potrebno da zavre, nato s paličnim mešalnikom zmiksamo, da meso odstopi od pešk. Malo ohladimo in dodamo namočene lističe želatine. Dobro premešamo in preverimo, da so se res dobro stopili.
7Pasijonkin preliv prelijemo čez malo ohlajeno torto. Torto moramo dobro ohladiti, tako da je najbolje, da jo pustimo v hladilniku čez noč. Če nas motijo semena v prelivu, ga precedimo skozi gosto cedilo.