Osvežilna, lahka in aromatična, po okusu pa božanska! Ta torta je prava poletna kraljica, in upam si trditi, da vas bo navdušila. Sestavljena je iz jagodno-metine kreme, lahke kreme z grškim jogurtom in bezgom ter slastnega jagodnega želeja. Po želji biskvit zamenjamo s piškotno podlago in si prihranimo uporabo pečice.
Sestavine za jagodno torto z meto, grškim jogurtom in bezgom
Sestavine ustrezajo tortnemu pekaču, premera 20 cm. Lahko uporabimo tudi večji pekač, s premerom 22 cm, vendar bodo količine biskvita, če jih ne povečamo, zadoščale za eno (spodnjo) plast biskvita.
Biskvit
- 2 jajci (velikostni razred M)
- 60 g kristalnega sladkorja
- 50 g gladke moke
- 15 g škroba
Vlaženje biskvita
- 100 ml vode
- 10 g limoninega sladkorja
- 20 g kristalnega sladkorja
Jagodna krema z meto
- 150 g zamrznjenih ali svežih jagod
- 30 ml vode
- 20 g kristalnega sladkorja
- 12-15 lističev sveže mete (3-4 g)
- 2,5 lističa želatine
- 85 g sira mascarpone
- 30 g sladkorja v prahu
- 150 g sladke smetane za stepanje
Krema z grškim jogurtom in bezgom
- 150 g jogurta grškega tipa
- 80 ml bezgovega sirupa
- 100 g sira mascarpone
- drobno naribana lupinica 1 bio limone
- 10 g sladkorja v prahu oz. po okusu
- 30 ml mleka
- 2 lističa želatine
- 100 g sladke smetane za stepanje
Jagodni žele
- 100 g zamrznjenih ali svežih jagod
- 50 ml vode
- 20 g kristalnega sladkorja oz. po okusu
- 1,5 lističa želatine
Postopek
Biskvit
1Pečico segrejemo na 180 °C.
2Jajci s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut.
3Suhe sestavine presejemo na jajčno maso in jih nežno vmešamo z lopatko.
4Maso enakomerno premažemo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo 15 minut.
5Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga vzamemo iz pekača in do mlačnega ohladimo na mreži.
6Mlačen biskvit ovijemo v plastično živilsko folijo do uporabe, nato ga prečno prerežemo na dva enaka diska, vrhnjo kožico pa odstranimo.
Vlaženje biskvita
Vodo s sladkorji segrejemo do vretja in ohladimo.
Jagodna krema z meto
1Jagode, sladkor, vodo in lističe mete na nizki temperaturi z občasnim mešanjem zavremo. Ko zavre, kozico odstavimo, jo pokrijemo s pokrovom in pustimo stati 20 minut.
2V tem času stepemo sladko smetano in jo damo na hladno.
3Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
4Sir mascarpone gladko zmešamo s sladkorjem v prahu.
5Vso vsebino iz kozice prelijemo v ožjo, višjo posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom.
6Jagodni pire z meto po potrebi nekoliko segrejemo in v njem raztopimo ožete lističe želatine.
7Mlačen pire dodamo k siru mascarpone in z ročnim mešalnikom dobro premešamo.
8Nazadnje z lopatko primešamo še stepeno smetano.
Spodnjo plast biskvita postavimo na podstavek, ga navlažimo in namestimo obroč z acetatno folijo. Premažemo ga z jagodno kremo in površino poravnamo. Drugo plast biskvita obrežemo na premer 16 cm oz. 4 cm manj od premera torte. Položimo ga na sredino kreme, z rokami nežno potisnemo ob kremo in ga navlažimo.
Krema z grškim jogurtom in bezgom
1Sladko smetano stepemo in damo na hladno.
2Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
3Jogurt, bezgov sirup, sir mascarpone, limonino lupinico in sladkor v prahu (po okusu/potrebi) z ročnim mešalnikom gladko zmešamo.
4Mleko segrejemo in v njem raztopimo ožete lističe želatine. Prilijemo ga h kremi in dobro premešamo.
5Z lopatko primešamo še stepeno smetano.
Kremo s pomočjo dresirne vrečke (vrečke za brizganje) nabrizgamo najprej okoli biskvita, da zapolnimo rob, nato še po sredini. Površino poravnamo in torto damo za eno uro v hladilnik, da se krema učvrsti in ohladi.
Jagodni žele
1Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
2Jagode, vodo in sladkor zavremo in zmeljemo v pire.
3V pireju raztopimo ožete lističe želatine in ga ohladimo do mlačnega.
Mlačen pire prelijemo po ohlajeni kremi in torto damo v hladilnik za vsaj 6 ur, da se dobro ohladi. Ohlajeni torti snamemo obroč, previdno odlepimo acetatno folijo in jo poljubno dekoriramo.