Jagodna torta z belo čokolado – si lahko predstavljate boljšo kombinacijo! Ta torta združuje oba okusa in s svojo svežino prepriča še tako zahtevne jedce.
Sestavine za jagodno torto z belo čokolado
Biskvit
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 100 g moke
- 1/3 pecilnega praška
- 0,4 dl mleka
- 0,4 dl olja
Krema iz bele čokolade
- 250 g bele čokolade
- 20 g masla
- 250 g mascarponeja
- 400 ml sladke smetane
- 7 lističev želatine
- sok ½ limone
Jagodna krema
- 250 g svežih jagod
- 80 g sladkorja
- 1 žlička vanilin ekstrakta
- 7 lističev želatine
- sok 1/2 limone
- 200 ml sladke smetane
Za okras
- 100 sladke smetane
- 250 g svežih jagod za okras in biskvit
- jagodni sok za biskvit
Postopek
1Rumenjaka ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg in da bo to lažje, jim dodamo ščepec soli in žličko mrzle vode. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem, dodamo olje, mleko in moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom in presejali. Vse dobro premešamo, najbolje z električnim mešalcem. Beljake narahlo vmešamo v testo.
2Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija, pekač premera 27 cm obložimo s peki papirjem. Bodite natančni, da ne bo vogalov in zavihkov, ker se bo to poznalo pri testu. Peki papir lahko tudi premažete z vodo, da se bo lepše vlegel. Testo vlijemo v pekač in nekajkrat z njim potolčemo po mizi, da se lepo razporedi in da ni mehurčkov. Pečemo 30 minut, če pa se po vrhu preveč peče, pokrijemo z peki papirjem. Pečenega ohladimo.
3Pripravimo kremo iz bele čokolade. Čokolado skupaj z maslom stopimo v vodni kopeli. Ohladimo jo in ji primešamo mascarpone in sladko smetano. Dobro premešajte, da dobite enakomerno zmes. Lističe želatine za 7 minut namočimo v mrzli vodi – vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo, Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Pazite, da se bodo lističi popolnoma stopili. Želatino vlijemo v pripravljeno kremo. Dobro premešamo.
4Biskvit postavimo na tortni obod, ki smo ga obložili z acetatno oziroma prosojno pekovsko folijo, in ga dobro namočimo z jagodnim sokom. Jagode razpolovimo (nekaj jih prihranimo za okras) in jih razporedimo po namočenem biskvitu.
5Čez polijemo čokoladno kremo, malo poravnamo in postavimo v hladilnik, da se strdi.
6Medtem pripravimo še jagodno kremo. Jagode očistimo in narežemo na majhne koščke, dodamo jim sladkor in vanilin esenco in na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da dobilo lepo gladko marmelado. Krema bo na izgled lepša, če jo precedimo, da ostanimo vse peške. Želatino pripravimo enako kot za čokoladno kremo. Smetano čvrsto stepemo. V smetano dobro zmešamo jagodno marmelado in pripravljeno želatino. Jagodno kremo nalijemo na našo torto in jo postavimo v hladilnik, da se strdi. Najbolje čez noč.
7Preden postrežemo, torto še okrasimo s stepeno smetano in celimi jagodami.