Z govejim mesom polnjena čebula

Znam svetuje

Z govejim mesom polnjena čebula je okusna in slastna jed. Čebulo izdolbemo in nato napolnimo s pripravljeno mešanico govejega mesa ter drugih sestavin. Ko je čebula napolnjena, se peče ali kuha, da se meso in ostale sestavine skuhajo ter ustvarijo okusno in nasitno jed.

 1. Priprava čebule: Za začetek moramo izdolbsti notranjost čebule, da se ustvari prostor za nadev. Zunanji sloji čebule običajno ostanejo nedotaknjeni, da služijo kot “skodelica” za nadev.
 2. Priprava nadeva: Nadev za polnjeno čebulo se pripravi z mešanjem govejega mletega mesa z drugimi sestavinami. To lahko vključuje čebulo, ki je bila izdolbena iz čebule, začimbe, zelišča, riž, paradižnikovo omako in druge sestavine po okusu.
 3. Polnjenje čebule: Pripravljen nadev se enakomerno naloži v izdolbeno čebulo. Nadev ne sme biti preveč stisnjen, da se med kuhanjem enakomerno skuha.
 4. Pečenje ali kuhanje: Napolnjene čebule se lahko pečejo v pečici, kuhajo na štedilniku ali celo v omaki, odvisno od recepta. Med kuhanjem se goveje meso skuha, arome se mešajo in čebula postane mehka ter okusna.
 5. Serviranje: Ko so napolnjene čebule pripravljene, jih lahko serviramo kot samostojno jed ali kot del obroka. Pogosto se postrežejo z omako, rižem ali prilogo, ki dopolnjuje okuse.

Z govejim mesom polnjena čebula je okusna in zanimiva jed, ki združuje teksture in arome čebule ter govejega mesa. Recepti za to jed se lahko razlikujejo glede na dodatne sestavine, začimbe in način priprave, zato se lahko rezultati močno razlikujejo med različnimi kuhinjami in kuharskimi pristopi.

Zakaj je čebula primerna za polnjenje?

Čebula je v kulinariki zelo zanimiva kot sestavina za polnjenje, saj omogoča različne možnosti priprave in ustvarjanja okusnih in privlačnih jedi.

 1. Oblika: Zaradi svoje sferične oblike, zunanje lupine in notranjih plasteh čebula nudi naravno “skodelico” ali votlino, ki jo zlahka izdolbemo in napolnimo z različnimi sestavinami.
 2. Tekstura: Ko je čebula kuhana, se njena tekstura zmehča, kar omogoča, da se nadev enakomerno premeša z notranjimi plastmi čebule. To ustvarja harmonično kombinacijo tekstur med mehko čebulo in nadevom.
 3. Okus in aroma: Čebula ima značilen okus in aromo, ki se med kuhanjem prenese na nadev. To obogati okus celotne jedi in doprinese k raznolikosti okusov.
 4. Sposobnost absorbiranja okusov: Čebula ima sposobnost absorbiranja okusov drugih sestavin, s katerimi je napolnjena. To pripomore k ustvarjanju bolj kompleksnih in bogatih okusov.
 5. Prilagodljivost: Čebula se dobro ujema z različnimi vrstami nadevov, vključno z mesom, zelenjavo, rižem in začimbami, zato je njena uporaba tako neomejena kot naša ustvarjalnost.
 6. Vizualni učinek: Napolnjene čebule so tudi vizualno privlačne, saj se zunanja lupina lepo zapeče ali obarva med kuhanjem, kar naredi jed privlačno.
 7. Tradicionalne jedi: V različnih kuhinjah po svetu so napolnjene čebule tradicionalna jed. Uporaba čebule kot naravne “posode” za nadev se je razvila skozi leta in se še danes uporablja v številnih kuhinjah.

Sestavine za z govejim mesom polnjeno čebulo

 • 3 velike čebule
 • 100 g mletega govejega mesa
 • olje
 • parmezan
 • 1 jajce
 • žlica sesekljanega peteršilja
 • malo masla
 • sol
 • poper

Postopek

1Čebulo skuhamo v osoljeni vodi, ko je kuhana, pa jo odcedimo in pustimo, da se malo ohladi. Ohlajene prerežemo na polovico.

2Izdolbemo 2/3 sredice. Sredico nato sesekljamo in dodamo mletemu mesu.

3Na malo olja prepražimo čebulo, ko postekleni, pa ji dodamo meso in ga pražimo, da postane rjavo. Pustimo, da se masa ohladi, nato dodamo sol, poper, peteršilj, jajce in parmezan. Z maso napolnimo polovice čebul.

4Nadevane čebule položimo v namaščen pekač. Na vsako polovico damo košček masla, še malo solimo in potresemo s parmezanom.

5Pečemo 20 minut pri 150 stopinjah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite