Jabolčni zavitek

Znam svetuje

Vsem poznana sladica, ki jo je babica pripravljala za nedeljska kosila. Izvira seveda iz Avstrije, v nadev pa se je postopoma poleg jabolk prikradlo različno sadje in dodatki, kot sta skuta in rozine. Ta sladica res nima omejitev. Ampak klasika pa ostaja jabolčni nadev.

Sestavine

  • vlečeno testo (recept najdete pod zavihkom kruh in testo – naredimo polovico)
  • 1,2 kg kiselkastih jabolk
  • 2 žlici limoninega soka
  • 80 g drobtinic
  • 40 g masla
  • 65 g sladkorja
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 4 žlice stopljenega masla
  • 10 g sladkorja v prahu

Postopek

1V ponvi, na zmernem ognju stopimo maslo in dodamo drobtinice, mešamo toliko časa, da se drobtinice zapečejo do zlato-rjave barve. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi. Primešamo še sladkor in cimet.

2Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in narežemo na majhne koščke, lahko jih tudi grobo naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom, da nam ne porjavijo.

3Testo na večjem prtu najprej tanko razvaljamo, nato pa razvlečemo na res tanko plahto. Vlečemo ga toliko časa, da lahko skozi njega preberemo časopis 😊.

4Raztegnemo na v pravokotno obliko, krajši rob naj se prilega dolžini pekača.

5Polovico testa namažemo z dvema žlicama masla, drugo polovico pa z drobtinicami. Pustimo nekaj centimetrov roba. Jabolka enakomerno razporedimo po drobtinicah.

6Stranske konce testa spodvihamo, da nam nadev ne bo uhajal med zvijanjem.

7S pomočjo prta testo zavijamo, začnemo na tistem koncu, kjer so nadevana jabolka. Na koncu ga prestavimo na peki papir, in sicer tako, da je spoj na dnu. Naš štrudelj s papirjem postavimo na pekač. Dobro ga premažemo s stopljenim maslom.

8Pečico predgrejemo na 200°C, pečemo na srednji rešetki 45-50 minut. Vmes za nekajkrat premažemo z maslom, da se naredili lepo zapečena svetlo rjava skorjica.

9Pečenega malo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Najboljši je še mlačen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite