Hruškova pita

Znam svetuje

Hruške, orehi in sladka smetana so tri glavne sestavine te lepe, predvsem pa dobre hruškove pite.

Sestavine

Testo

  • 1 jajce
  • 3 dcl smetane za kuhanje
  • 200 g moke
  • 150 g masla
  • ščepec soli

Nadev

  • 3 večje zrele hrušk
  • sok ene limone
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 200 g mletih orehov
  • 200 ml smetane za stepanje

Postopek

1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce, na obod pa narežemo zmehčano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo. Če je presuho, dodamo nekaj žlic mrzle vode.

2Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija. Vzamemo okrogel pekač premera 27 cm, ga z maslom dobro namastimo in nanj položimo ter lepo razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo. Pečemo 10 minut.

3Hruške olupimo, razpolovimo, očistimo peščišče in jih nekoliko zarežemo po vrhu. V limoninem soku raztopimo sladkor in z njim takoj polijemo hruške, da nam ne porjavijo.

4Dve jajci s tremi žlicami sladkorja penasto umešamo. Mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Dodamo sladko smetano in mlete orehe in dobro premešamo.

5Obod pekača namastimo z maslom in iz preostalega testa naredimo približno 2 cm visok rob. Po pečeni osnovi razporedimo hruškove polovice in prelijemo s pripravljenim nadevom. Damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj Celzija in pečemo 35-40 minut oziroma toliko časa, da preliv ni več moker. Preden to res odlično sladico postrežemo, jo malo ohladimo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite