Hruške, orehi in sladka smetana so tri glavne sestavine te lepe, predvsem pa dobre hruškove pite.
Sestavine
Testo
- 1 jajce
- 3 dcl smetane za kuhanje
- 200 g moke
- 150 g masla
- ščepec soli
Nadev
- 3 večje zrele hrušk
- sok ene limone
- 1 žlica sladkorja
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 200 g mletih orehov
- 200 ml smetane za stepanje
Postopek
1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce, na obod pa narežemo zmehčano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo. Če je presuho, dodamo nekaj žlic mrzle vode.
2Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija. Vzamemo okrogel pekač premera 27 cm, ga z maslom dobro namastimo in nanj položimo ter lepo razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo. Pečemo 10 minut.
3Hruške olupimo, razpolovimo, očistimo peščišče in jih nekoliko zarežemo po vrhu. V limoninem soku raztopimo sladkor in z njim takoj polijemo hruške, da nam ne porjavijo.
4Dve jajci s tremi žlicami sladkorja penasto umešamo. Mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Dodamo sladko smetano in mlete orehe in dobro premešamo.
5Obod pekača namastimo z maslom in iz preostalega testa naredimo približno 2 cm visok rob. Po pečeni osnovi razporedimo hruškove polovice in prelijemo s pripravljenim nadevom. Damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj Celzija in pečemo 35-40 minut oziroma toliko časa, da preliv ni več moker. Preden to res odlično sladico postrežemo, jo malo ohladimo.