Hitri pistacijev cheesecake – zelena poslastica brez peke

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina)

Hitri pistacijev cheesecake – zelena poslastica brez peke je enostavna, a prefinjena sladica, ki združuje hrustljavo masleno podlago in svilnato kremo z bogatim okusom pistacije. Ker ne zahteva peke, je idealna rešitev za vroče poletne dni ali trenutke, ko potrebujete hitro pripravljeno, a vizualno navdušujočo torto. Popolna izbira za ljubitelje oreščkov in tiste, ki želijo goste očarati z modernim videzom in kremasto teksturo.

Sestavine za hitri pistacijev cheesecake (za pekač 20–22 cm)

  • 200 g mletih keksov (Digestive, Plazma ali masleni piškoti)
  • 100 g stopljenega masla
  • 300 g kremnega sira (tipa Philadelphia)
  • 200 ml sladke smetane za stepanje
  • 150 g pistacijeve paste ali namaza
  • 100 g sladkorja v prahu (količino prilagodite sladkosti paste)
  • 1 vrečka želatine (ali 10 g želatine v prahu)
  • 50 ml mleka (za raztapljanje želatine)
  • sesekljane pistacije za dekoracijo

Postopek

1Najprej pripravite piškotno dno. V skledi temeljito zmešajte mlete kekse in stopljeno maslo, da dobite teksturo mokre mivke. Maso enakomerno potisnite ob dno tortnega modela, obloženega s papirjem za peko, in postavite v hladilnik.

2Pripravite želatino. Stresite jo v manjšo posodico, prelijte s hladnim mlekom in pustite 5 minut, da nabrekne. Nato jo segrejte na nizkem ognju (ali v mikrovalovni pečici), samo toliko, da se tekočina utekočini in zrnca raztopijo. Ne sme zavreti!

3V večji posodi z električnim mešalnikom gladko zmešajte kremni sir, sladkor v prahu in pistacijevo pasto. V to zmes med mešanjem počasi vlijte stopljeno, mlačno želatino, da se enakomerno porazdeli.

4V ločeni posodi stepite sladko smetano do čvrstega. Smetano nato ročno in nežno z lopatko vmešajte v pistacijevo kremo, da ohranite zračnost mase.

5Kremo vlijte čez ohlajeno piškotno podlago in jo po vrhu lepo poravnajte. Torto postavite v hladilnik za vsaj 4 ure (najbolje pa čez noč), da se popolnoma strdi.

6Pred serviranjem previdno odstranite obod pekača. Torto okrasite s potresenimi sesekljanimi pistacijami ali tankim premazom pistacijeve kreme za piko na i.

Nasveti za popoln pistacijev cheesecake

• Uporabite kakovostno pistacijevo pasto (po možnosti 100% pistacija), saj bo okus torte tako najbolj intenziven in naraven.
• Če želite malo kontrasta, v kremo dodajte ščepec soli – sol lepo poudari okus oreščkov.
• Sestavine za kremo (kremni sir) naj bodo sobne temperature, da se lepše povežejo brez grudic, smetana pa mora biti mrzla za dobro stepanje.
• Za bolj hrustljavo podlago lahko piškotom dodate žlico sesekljanih pistacij.
• Pri rezanju uporabite vroč nož, da bodo kosi lepi in gladki.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko torto pripravim brez želatine?

Lahko, vendar bo krema mehkejša. V tem primeru priporočamo, da uporabite maskarpone sir, ki je gostejši, torto pa servirate v kozarčkih namesto v kosih.

Kako dolgo zdrži torta v hladilniku?

Cheesecake hranite v hladilniku in ga porabite v 3 dneh. Zaradi svežih mlečnih sestavin ni primeren za dolgotrajno shranjevanje na sobni temperaturi.

Lahko uporabim slane pistacije?

Za dekoracijo so slane pistacije odličen kontrast sladki kremi. Če jih uporabljate v pasti, pa pazite na količino dodanega sladkorja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite