Ljubitelji gin tonika, pozor! Gin tonik torta je hit vsakega poletja. Hitro pripravljena, ravno prav sladka in sveža – v njej se namreč skrivajo vse sestavine, ki jih najdemo v koktajlu. Kako zares je slastna? Najbolje, da si recept shranite, in se sami prepričate na prvi sončen dan. 🙂
Sestavine za Gin tonic torto (brez peke)
Sestavine ustrezajo pekaču, premera 18/19 cm.
Piškotna podlaga
- 190 g navadnih ali žitnih piškotov
- 95 g stopljenega masla
- 1-2 žlici sladke smetane (če želimo bolj mehko podlago)
Krema
- 350 g sira mascarpone
- 300 g sladke smetane za stepanje
- 100 ml gina (lahko tudi manj, po okusu)
- 100 ml tonika
- sok in lupinica 1-2 bio limete (3 žlice soka)
- 1 žlička vaniljeve arome
- 80 g sladkorja v prahu (oz. po okusu)
- 4 lističi želatine
Žele
- 150 ml tonika
- 20 ml gina
- sok pol limone ali limete
- 25 g sladkorja (oz. po okusu)
- 2 lističa sveže mete
- kanček jedilnega zelenega barvila (po želji)
- 3 lističi želatine
Postopek priprave
Piškotna podlaga
1Piškote zmeljemo, dodamo stopljeno maslo in dobro premešamo.
2V kolikor želimo bolj mehko podlago, dodamo še eno ali dve žlici tekoče smetane.
3Piškotno maso enakomerno razporedimo in potlačimo na dno pekača (ali podstavka, na katerega smo postavili obroč) in damo v hladilnik.
Krema
1Sladko smetano stepemo do čvrstih vršičkov in damo na hladno.
2Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
3Sir mascarpone gladko zmešamo z ostalimi sestavinami (gin, tonik, limeta, sladkor, vanilja).
44 žlice kreme odvzamemo, jo segrejemo in v njej raztopimo ožete lističe želatine. Prilijemo jo k ostali kremi in z ročnim mešalnikom dobro premešamo – ne pozabimo postrgati tudi stene posode.
5Nazadnje z lopatko primešamo še stepeno smetano.
6Kremo enakomerno premažemo po piškotni podlagi in površino poravnamo. Torto damo za dve uri v hladilnik, da se krema ohladi in učvrsti.
Žele
1Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
2V kozici segrejemo gin, tonik, sok in sladkor.
3Meto nasekljamo.
4V topli tekočini raztopimo ožete lističe želatine, poljubno obarvamo in dodamo lističe mete.
5Preliv ohladimo do mlačnega in ga prelijemo po hladni kremi.
6Torto damo v hladilnik, da se preliv strdi, nato jo še poljubno dekoriramo.