Figova pita z mandljevo kremo – poletna eleganca na krožniku

Znam svetuje

Figova pita z mandljevo kremo – poletna eleganca na krožniku je prefinjena sladica, ki združuje hrustljavo krhko testo, bogato mandljevo polnilo in sočne sveže fige. Ta starodavna sadna vrsta, ki so jo častili že v antični Grčiji in Rimu, v tej piti zares zasije. Piko na i doda dišeč pomarančni sirup, ki poveže vse okuse v harmonijo. Pita je odlična izbira za popoldansko kavo ali kot sladek zaključek slavnostnega kosila, ko želite gostom ponuditi nekaj posebnega.

Sestavine za figovo pito (za pekač premera 24–26 cm)

Za krhko testo

  • 200 g moke
  • 100 g hladnega masla (narezanega na kocke)
  • 50 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • lupinica polovice pomaranče
  • ščepec soli
  • 1 žlica mrzle vode (po potrebi)

Za mandljevo kremo in nadev

  • 100 g masla (sobne temperature)
  • 100 g sladkorja
  • 140 g mletih mandljev
  • 75 g moke
  • 2 jajci
  • 6–8 svežih fig

Za sirup

  • sok in lupinica ene pomaranče
  • 35 g sladkorja
  • 1 žlica vode

Postopek

1Pripravite testo: V posodo stresite moko in sol ter dodajte hladno maslo. Z rokami ali mešalnikom hitro zmešajte, da dobite teksturo drobtin. Dodajte sladkor in pomarančno lupinico ter premešajte. Na koncu vmešajte še vaniljo, rumenjak in žlico mrzle vode. Testo na hitro povežite (ne gnetite preveč), ga razvaljajte in z njim obložite namaščen pekač za pite. Dno prepikajte z vilicami in postavite v hladilnik za 30 minut.

2Pripravite mandljevo kremo: Medtem ko testo počiva, v skledi penasto umešajte zmehčano maslo s sladkorjem in jajci. Ko je zmes gladka, vmešajte moko in mlete mandlje, da dobite enotno pasto.

3Sestavljanje in peka: Pečico segrejte na 180 °C. Ohlajeno testo v pekaču premažite z mandljevo pasto in jo poravnajte. Fige očistite, odstranite peclje in jih razpolovite. Razporedite jih po kremi tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor (lupina potopljena v kremo). Pecite približno 60 minut, da se krema zlato obarva in učvrsti.

4Glazura: Ko je pita pečena, jo ohladite. Medtem pripravite sirup. V kozico dajte pomarančni sok, lupinico, sladkor in žlico vode. Zavrite, nato znižajte temperaturo in kuhajte še 5 minut, da nastane gostejši sirup. S čopičem ga premažite po ohlajeni piti za lep lesk in dodatno aromo.

Nasveti za popolno figovo pito

• Za krhko testo vedno uporabite mrzlo maslo in mrzlo vodo, da bo po peki res hrustljavo.
• Če mandljeva krema med peko prehitro rjavi, pito ohlapno pokrijte z aluminijasto folijo.
• Izberite zrele, a čvrste fige, ki bodo med peko obdržale svojo obliko.
• Namesto pomaranče lahko v sirupu uporabite tudi limono za bolj svež okus ali dodate žličko medu.
• Pito postrezite s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno smetano.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim suhe fige?

Ta recept je prilagojen za sveže fige, saj oddajo vlago in se lepo zmehčajo. Suhe fige bi bile presuhe, razen če jih predhodno namočite in rehidrirate, vendar bo rezultat drugačen.

Kako dolgo ostane pita sveža?

Pita je najboljša na dan peke, v hladilniku pa jo lahko v zaprti posodi hranite do 3 dni. Pred serviranjem jo pustite nekaj časa na sobni temperaturi.

Lahko mandlje zamenjam s čim drugim?

Da, če niste ljubitelj mandljev, lahko uporabite mlete lešnike ali orehe. Okus bo bolj robusten, a še vedno odličen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite