Za nekatere je figa najboljši poletni sadež, zato je priprava figove pite za ljubitelje fig odlična izbira.
Figa je starodavna sadna vrsta. Gojili so jo že v starem Egiptu in Grčiji. V grški mitologji sta ji s svojim opevanjem mesto odredila Homer in Platon, v obdobju antičnega Rima pa je svoje mesto našla tudi v takratni mitologiji.
Sestavine za figovo pito
- 200 g moke
- 100 g masla
- 50 g sladkorja
- lupina pomaranče
- ščep soli
- žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 rumenjak
- sveže fige (6-8)
Mandljeva pasta
- 100 g masla
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- 140 g mletih mandljev
- 75 g moke
Sirup
- lupina in sok pomaranče
- 35 g sladkorja
Postopek
1V posodo stresemo moko, ščep soli, hladno maslo in zmešamo, da dobimo drobtine. Dodamo sladkor in pomarančno lupino ter premešamo. Da vse sestavine povežemo v testo, odamo še vaniljo, rumenjak in žlico mrzle vode. Razvaljamo v velikost modela za pite, pekač namastimo, obložimo s testom in oblikujemo rob. Dno prebodemo z vilicami in damo za pol ure v hladilnik.
2Medtem v skledi penasto umešamo maslo s sladkorjem in jaci ter dodamo moko in mandlje.
3Pečico segrejemo na 180 stopinj. Po testu namažemo mandljevo pasto in jo poravnamo. Fige očistimo, jim odstranimo peclje ter razpolovimo. Razporedimo jih po pasti (odrezana stran gor oz. olupek potopljen v kremo). Pečemo približno eno uro.
4Pito ohladimo. Medtem naredimo sirup. V kozico damo sok ene pomaranče z lupino in sladkorjem, dodamo žlico vode in zavremo. Znižamo temperaturo in kuhamo še 5 minut, da nastane sirup, ki ga s čopičem premažemo po piti.