Sladica z okusom po nostalgiji.
Sestavine
Nadev
- 500 g masla
- 320 g sladkorja v prahu
- 320 g kristalnega sladkorja
- 250 g rumenjakov
- 250 g orehov, sesekljanih
- 15 g vaniljevega sladkorja
- lupinica 1/4 limone
- 50 ml ruma
Obliv
- 150 g ฤokolade
- 75 g rastlinske masti
Napolitanke
- 2 oblata
Priprava
1Maslo zmehฤamo in ga penasto stepemo. Dodamo mu sladkor v prahu in stepamo, da penasto naraste. Nato med stepanjem posamiฤ dodajamo rumenjake, nazadnje pa vtepemo ลกe vaniljev sladkor in limonino lupinico.
2V ponvi s premazom proti prijemanju segrejemo kristalni sladkor do svetlega karamela (do zlato rjave barve) in ga vlijemo v zmes. Vse skupaj kuhamo v kozici in meลกamo z metlico ลกe pribliลพno 12 minut. Ko se zmes zgosti, porjavi in loฤi od kotliฤka, dodamo sesekljane orehe in rum.
3Pripravimo model velikosti 24 x 30 cm in ga prekrijemo s papirjem za peko. V model poloลพimo oblat in vlijemo zmes. Nanjo poloลพimo drugi oblat. Pokrijemo s papirjem za peko, obteลพimo in pustimo, da se ohladi.
4Ko se figaro hladi, ga oblijemo s ฤokoladnim oblivom, poljubno okrasimo in razreลพemo. Rastlinsko mast stopimo, pri tem pazimo, da ni prevroฤa, dodamo nalomljene koลกฤke ฤokolade, zmes segrejemo do 45 ยฐC, ohladimo na 25 ยฐC in zopet segrejemo na 32 ยฐC.