Sladica z okusom po nostalgiji.
Sestavine
Nadev
- 500 g masla
- 320 g sladkorja v prahu
- 320 g kristalnega sladkorja
- 250 g rumenjakov
- 250 g orehov, sesekljanih
- 15 g vaniljevega sladkorja
- lupinica 1/4 limone
- 50 ml ruma
Obliv
- 150 g čokolade
- 75 g rastlinske masti
Napolitanke
- 2 oblata
Priprava
1Maslo zmehčamo in ga penasto stepemo. Dodamo mu sladkor v prahu in stepamo, da penasto naraste. Nato med stepanjem posamič dodajamo rumenjake, nazadnje pa vtepemo še vaniljev sladkor in limonino lupinico.
2V ponvi s premazom proti prijemanju segrejemo kristalni sladkor do svetlega karamela (do zlato rjave barve) in ga vlijemo v zmes. Vse skupaj kuhamo v kozici in mešamo z metlico še približno 12 minut. Ko se zmes zgosti, porjavi in loči od kotlička, dodamo sesekljane orehe in rum.
3Pripravimo model velikosti 24 x 30 cm in ga prekrijemo s papirjem za peko. V model položimo oblat in vlijemo zmes. Nanjo položimo drugi oblat. Pokrijemo s papirjem za peko, obtežimo in pustimo, da se ohladi.
4Ko se figaro hladi, ga oblijemo s čokoladnim oblivom, poljubno okrasimo in razrežemo. Rastlinsko mast stopimo, pri tem pazimo, da ni prevroča, dodamo nalomljene koščke čokolade, zmes segrejemo do 45 °C, ohladimo na 25 °C in zopet segrejemo na 32 °C.