Odlična rožičeva potica, ki jo postavimo na mizo, ko se počutimo praznično.
Sestavine
Testo
- 300 g mehke bele moke
- 150 g pasirane skute
- 2 rumenjaka
- 100 ml mleka
- 70 g zmehčanega masla
- 70 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 pecilni prašek
Rožičev nadev
- 200 g jabolk
- 200 g mletih rožičev
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl mleka
- 100 g masla
- 2 beljaka
- 50 g sladkorja
- vanillin sladkor
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 velika žlica meda
- naribana lupinica ene neškropljene limone
- 1 jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Postopek
1V večjo posodo presejemo moko s pecilnim praškom. V drugi posodi rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in vanilin sladkorjem, dodamo skuto, mleko in zmehčano maslo, dobro premešamo in dodamo k moki.
2S hladnimi rokami zgnetemo testo. Testo mora biti gladko in mehko. Če je pretrdo, mu dodamo žlico mleka ali malo masla. Testo pokrijemo in naj počiva 45 minut.
3Pripravimo nadev. Polovico masla stopimo v ponvi in na njem dušimo naribana jabolka, ki smo jim dodali cimet, klinčke, vanilin sladkor in polovico sladkorja. Dušimo tako dolgo, da izhlapi vsa tekočina. Mleko, smetano in preostalo maslo zavremo in prelijemo čez mlete rožiče, dobro premešamo. Še topli masi dodamo med.
4Ko se jabolka in rožiči ohladijo, jih dobro premešamo med sabo, dodamo še limonino lupinico. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v čvrst sneg in ga na rahlo umešamo k jabolkam in rožičem.
5Testo razvaljamo na prst debel pravokotnik in ga enakomerno premažemo z rožičevim namazom. Zavijemo ga v štrukelj in postavimo na pekač. Premažemo ga še s stepenim jajcem, s pletilko večkrat prebodemo in pečemo v pečici, ki smo jo predgreli na 180°C, približno 35 minut, dokler ni zlato rjavo zapečena.
6Ohlajeno še posujemo s sladkorjem v prahu.