Ravioli, polnjeni s suhim sadjem, oreščki, čokolado, marmelado in medom, so značilna velikonočna sladica v Italiji. Predvsem Kalabrija je znana po teh majhnih dobrotah. Tam ji pravijo nepitelle calabresi.
Sestavine
Testo
- 400 g mehke bele moke
- 100 g masla
- 120 g sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 3 jajca
- 1/4 žličke soli
Nadev
- 100 g višnjeve ali kakšne druge kisle marmelade
- 100 g medu
- 100 g orehovih jedrc
- 100 g mandljev – olupljenih
- 100 g suhih fig
- 100 g rozin
- 100 g čokolade z vsaj 70 % deležem kakava
- 40 g grenkega kakava v prahu
- 1 neškropljena pomaranča – lupinica
- 1 neškropljena limona –lupinica
- 1 žlička cimeta
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 3 žlice mleka
Postopek
1V skledo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom, jo malo posolimo in dodamo na majhne koščke narezano maslo. Na sredini naredimo jamico, vanjo ubijemo jajca in dodamo še sladkor. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo, ga zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
2Medtem ko testo počiva, pripravimo še nadev. Rozine namočimo v toplo vodo in pustimo nekaj minut. Mandlje poparimo, pustimo tri minute in jih olupimo.
3Olupljene mandlje, orehe, suhe fige in ožete rozine drobno nasekljamo, čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo primešamo suhemu sadju. Dodamo še med, marmelado, kakav v prahu, limonino in pomarančno lupinico, cimet in dobro premešamo nadev.
4Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani deski razvaljamo na (približno) 4 mm debeline.
4Z okroglim modelčkom ali kar s kozarcem izrežemo kroge. Na sredino vsakega damo 1 žličko nadeva, rob namažemo z mlekom, prepognemo in z vilicami pritiskamo po robu, da se raviol dobro zapre. S postopkom nadaljujemo toliko časa, da uporabimo vse testo.
6Pečico segrejemo na 180°C, večji pekač obložimo s peki papirjem. Pečemo 20 minut, pečene ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.
7Te sladke raviole lahko spečemo tudi na zalogo, saj bodo ostali sveži tudi dva tedna.