Čokoladni narastek ali suflé je rahla in puhasta sladica, ki se pripravlja s stepanjem beljakov in mešanjem z drugimi sestavinami, kot so rumenjaki, sladkor, vanilja ali druga aroma. Suflé je značilen zaradi svoje zračne teksture in visokega vzpona med peko, za kar poskrbijo stepeni beljaki, ki sufléju dodaja lahkotnost. Med peko v vroči pečici se beljakova zmes razširi in dvigne, kar ustvarja značilno puhasto in visoko teksturo sufleja. Suflé je običajno pečen tako, da je zunaj hrustljav in zlato-rumen, medtem ko je znotraj še vedno mehak in kremast.
Sufléji so lahko pripravljeni s številnimi okusi, kot so čokolada, vanilja, sadje, kava, karamel, limona in še več. So priljubljena sladica, ki se pogosto postreže v restavracijah in kot poslastica ob posebnih priložnostih. Poleg sladkih sufléjev obstajajo tudi slani, ki vsebujejo sestavine, kot so sir, zelenjava, ribe ali meso. Slani sufléji so prav tako puhasti in okusni ter se pogosto uporabljajo kot predjed ali glavna jed v kulinaričnih kreacijah.
Sestavine za čokoladni narastek ali suflé
- maslo za modelčke
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 2 jajčna rumenjaka
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 žlički moke
- 150 g temne čokolade
- 2 žlici kave v prahu
- 4 jajčni beljaki
- sladkor v prahu za posipanje
Omaka
- 60 g kristalnega sladkorja
- 50 ml vode
- 100 g jedilne čokolade
- 1 žlice instant kave v prahu
- 75 ml sladke smetane
Postopek
1Modele namastimo, nato jih potresemo s sladkorjem, višek pa iztresemo. Pečico segrejemo na 180m stopinj.
2Sladkor v prahu presejemo. Rumenjake stepamo, da postanejo bledi, in med mešanjem dodamo presejan sladkor v prahu.
3V kremo vmešamo moko, stopljeno čokolado in kavo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga vmešamo v testo za narastek.
4Testo nadevamo v modele za narastek, tako da sega do roba. Z nožem poravnamo maso po vrhu.
5Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 45 minut. Med pečenjem ne odpiramo pečice!
6Za omako v kozici kuhamo sladkor in vodo, da se sladkor stopi. Nato dodamo čokolado, kavni prah in smetano. Omako hranimo na toplem.
7Pečen narastek potresemo s sladkorjem v prahu, z nožem naredimo na vrhu luknjo in vanjo zlijemo toplo omako.