Čajota – sadje, ki se je kot zelenjava

Znam svetuje

Veste kaj je čajota? Pri nas je manj poznana, priljubljena pa v Aziji, Ameriki in tudi Avstraliji. Izvira pravzaprav iz Mehike, tam jo tudi množično gojijo in izvažajo po vsem svetu, najraje pa imajo čajoto brez bodic.

Čajota (Sechium edule L.) spada v družino buč, poznamo pa jo tudi pod imeni bodičevka, bodeča buča, zelenjavna hruška, mehiška kumara … Čajota je pravzaprav sadje, le da jo uporabljamo bolj kot zelenjavo, podobno kot paradižnik.

Zadnje čase je čajota našla prostor tudi v naših vrtovih. Sadike posadimo v istem času kot paradižnik, kumare ali bučke, to je v mesecu maju. Za rast potrebuje kar precej vode, zato jo moramo v sušnih mesecih zalivati. Sadeži dozorijo v 3 do 4 mesecih, tehtajo pa od 150 gramov do pol kilograma. Za rast potrebujejo oporo, ker zrastejo od 10-20 metrov visoko.

Pri nas gojimo predvsem bodičasto vrsto čajote, ki jo moramo lupiti, saj so bodice precej ostre in se niti med kuhanjem ne zmehčajo.

Kaj vsebuje čajota?

Čajota je bogata z aminokislinami, vitamini in minerali, ima veliko vitamina C in folne kisline ter zmerne količine vitamina K, B6, mangana, bakra in cinka. Vsebuje tudi majhne količine kalcija in železa.

Prednosti za zdravje

Folna kislina, znana tudi kot vitamin B9, je pomembna za nosečnice, saj je ključnega pomena za razvoj otrokovih možganov in hrbtenjače.

Čajota vsebuje spojine, ki ščitijo pred nabiranjem maščobe v jetrih in lahko pomaga izboljšati telesni metabolizem in sposobnost predelave maščob

Prav tako je čajota bogata z antioksidanti, vključno z miricetinom, ki lahko pomaga znižati raven holesterola, zmanjša vnetja, ščiti pred prostimi radikali ter tako zmanjša tveganje za razvoj nekaterih bolezni, kot sta srčna kap in rak.

Čajota ima razmeroma malo ogljikovih hidratov in sorazmerno veliko vlaknin, kar je prehranska kombinacija, ki nam lahko pomaga ohranjati zdravo raven sladkorja v krvi. Visoka vsebnost vlaknin v čajoti hitro daje občutek sitosti. Vlaknine obenem pomagajo upočasniti absorpcijo ogljikovih hidratov v telesu, kar pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Antioksidanti, kot je vitamin C, in ostala hranila v čajoti lahko prispevajo k zaščiti našega telesa pred poškodbami celic in zmanjšanju vidnih znakov staranja.

Čajota v prehrani

Užitni so vsi deli čajote: koščica, ki ima okus po oreščkih, mladi listi, ki lahko nadomestijo špinačo ali pa jih dodajamo solatam in smoothijem, ter plod, ki je nežnega okusa in spominja na bučke z rahlim priokusom limone. Meso je bledo zelene barve, surovo je hrustljavo, s kuhanjem pa se zmehča.

Plodove lahko uživamo presne, kot bi jedli kumare ali zeleno, lahko jih narežemo na kocke in dodajamo tako zelenjavnim kot sadnim solatam. Iz njih skupaj z mladimi listi lahko pripravimo sok ali smoothie.

Lahko jih dušimo podobno kot bučke in jemo kot prilogo k mesu ali ribam, naredimo omleto ali paniramo. Uporabimo jih tudi kot nadev namesto jabolk. Otroci bodo navdušeni nad palačinkami iz čajote.

Prav tako jih lahko samo popečemo na žaru ali v vroči ponvi, posujemo s pekočo papriko in jemo kot prigrizek.

Odličen je tudi kompot iz čajote. Plodove olupimo in narežemo na kocke ter kuhamo 15-20 minut. Ne bodo se razkuhali. Dodamo lahko malo limone in posladkamo z medom ali drugimi naravnimi sladili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite