Bučna pita za za najbolj strašljiv dan v letu. Ob soju sveč jo ponudimo svojim najdražjim.
Sestavine
Krhko testo
- 200 g mehke bele moke
- 150 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 1/2 žličke pecilnega praška
- ščepec soli
Nadev
- 1200 g maslene buče
- 120 g sladkorja
- 150 g sira mascarpone
- 150 ml sladke smetane
- 3 jajca
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička mletega ingverja
- 1 žlička cimeta
- 1/4 žličke mletih klinčkov
- 1/4 žličke naribanega muškatnega oreška
- 2 žlici sladkorja v prahu za po vrhu
Postopek
1Pečico predgrejemo na 180°C. Za krhko testo velja pravilo 3-2-1, se pravi tri dele moke, dva dela masla in en del sladkorja. Vse ostale sestavine pa dodamo po okusu.
3Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Dodamo jajce, sladkor, ščepec soli, vaniljev sladkor in na lističe narezano maslo. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. 2/3 testa razporedimo po dnu pekača, obloženega s peki papirjem, in ga z vilicami večkrat prebodemo. Tretjino testa prihranimo za rob. Testo pečemo v ogreti pečici 15 minut, oziroma dokler ni zlato-rumeno zapečeno.
4Pripravimo še nadev. Bučo razpolovimo, ji očistimo semena in tanko olupimo. Narežemo jo na koščke in stresemo v kozico. Dodamo sladkor, sol in vse začimbe in na zmerni temperaturi ob stalnem mešanju dušimo 5-7 minut, da se buča zmehča in začimbe razvijejo poln okus. Zmiksamo s paličnim mešalnikom.
5Bučni pire damo v skledo, pustimo da se malo ohladi, nato dodamo sladko smetano in mascarpone ter dobro premešamo. Jajca dodajamo eno za drugim in jih dobro vmešamo v nadev.
6Testo ohladimo, rob pekača dobro namažemo z maslom in s preostalim testom oblikujemo približno 3 cm visok rob. Na pečeno osnovo razporedimo bučni nadev in pito pečemo približno 40 minut na 180°C.
7Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Iz papirja izrežemo strašljivo obliko buče, papir položimo na pečeno pito in izrezane oblike potresemo s sladkorjem v prahu.