Božična tortica v kozarcu – praznično razvajanje brez peke

Znam svetuje

Božična tortica v kozarcu – praznično razvajanje brez peke je prefinjena sladica, ki združuje hrustljavo piškotno dno, osvežilen malinov žele in nežno vaniljevo kremo. Ta sladica ne očara le s svojo barvito paleto, ki spominja na božič, ampak tudi s svežim pristopom k prazničnemu razvajanju, saj ne zahteva uporabe pečice. Priprava je enostavna in hitra, rezultat pa so čudoviti kozarčki, ki bodo polepšali vašo praznično mizo in navdušili goste.

Sestavine za božično tortico v kozarcu (za 6 oseb)

  • 200 g polnozrnatih piškotov (npr. Gran Cereale ali Speculaas)
  • 80 g stopljenega masla
  • 500 g zamrznjenih malin
  • 6 lističev želatine
  • sok ene limone
  • 80 g sladkorja (za žele)
  • 250 g kremnega sira (sobne temperature)
  • 100 g sladkorja v prahu (za kremo)
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 240 ml sladke smetane za stepanje
  • 50 g naribane čokolade za posip
  • 50 g neslanih pistacij (nasekljanih)

Postopek

1V mešalniku zmeljite piškote v grobe drobtine. Dodajte stopljeno maslo in dobro premešajte, da dobite vlažno, pesku podobno maso.

2Lističe želatine namočite v hladni vodi za 10 minut. Medtem v kozici segrejte maline s sladkorjem. Ko spustijo sok in se zmehčajo, jih odstavite. Ožete lističe želatine raztopite v toplem limoninem soku in vmešajte v maline. Pustite, da se zmes ohladi na sobno temperaturo.

3V posodi gladko zmešajte kremni sir, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. V drugi posodi čvrsto stepite sladko smetano in jo nato nežno, z lopatico, vmešajte v kremo iz sira.

4Pripravite 6 kozarcev. Na dno vsakega potlačite piškotno maso. Čeznjo previdno nalijte plast ohlajenega malinovega želeja (pazite, da ni prevroč) in kozarce postavite v hladilnik za 15 minut, da se žele malo strdi.

5Na plast želeja nabrizgajte ali z žlico naložite kremno plast. Kozarce vrnite v hladilnik za vsaj 2 uri, najbolje pa čez noč.

6Pred serviranjem okrasite z naribano čokolado, nasekljanimi pistacijami in po želji dodajte božične okraske ali bleščice.

Nasveti za popolno božično tortico v kozarcu

• Za bolj božični okus uporabite piškote Speculaas ali pa v piškotno dno vmešajte ščepec cimeta.
• Kremni sir mora biti sobne temperature, da se lepo poveže s sladkorjem in ne nastanejo grudice.
• Če želite bolj hrustljavo sladico, sladico sestavite tik pred postrežbo (če žele pripravite vnaprej), da piškoti ostanejo trdi.
• Malinov žele lahko precedite skozi cedilo, če vas motijo peške, za bolj gladko teksturo.
• Namesto pistacij lahko za dekoracijo uporabite lističe sveže mete ali rdeč ribez.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim drugo sadje?

Seveda. Namesto malin lahko uporabite gozdne sadeže, jagode ali celo višnje, ki se odlično podajo k čokoladi in smetani.

Kako dolgo zdržijo tortice v hladilniku?

Tortice v kozarcu so v hladilniku, če so pokrite s folijo, obstojne do 3 dni. Vendar so najboljše prvi ali drugi dan po pripravi.

Kaj lahko uporabim namesto želatine?

Če ne uživate živalske želatine, lahko uporabite agar agar (rastlinska želatina). Upoštevajte navodila na embalaži za pravilno doziranje in kuhanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite